En ort med eget skyddshelgon

Mitt i sommaren år 1373 avled Birgitta Birgersdotter, hon som skulle bli Sveriges och hela Europas skydds-helgon. Hon dog i Rom men föddes i lantliga Finsta, nära nuvarande Norrtälje, i Uppland.

FINSTA2002-07-31 05:34

Den sena delen av Birgitta Birgersdotter liv är noga dokumenterat med sikte på att hon skulle helgonförklaras. Men i vilken månad hon föddes är okänt och till och med födelse-året diskuteras. Födelseåret anges dock vanligtvis till år 1303 vilket också är det år som den lokalt förankrade sägnen i Finsta anger. År 1303 skall därför också firas som jubileumsåret, 700 år efter Birgittas födelse.

Snart avverkat

Som sevärdhet i Birgitta- sammanhang är Finsta, ärligt talat, ganska snart avverkat. Här finns dock det som kallas Birgittas bönegrotta där hon skall ha fått sin första uppenbarelse redan som sjuåring. Hon fick då, av jungfru Maria, en krona satt på sitt huvud.

-- Birgitta var ett märkligt barn men vi kan inte säga att hon är särskilt stor just här. Men alla i Finsta är förstås medvetna om henne, säger turistmottagaren i Finsta Ingela Jansson.

-- Vi ser nuförtiden både seriöst och krasst på Birgitta och använder förstås namnet för att skapa intresse för Birgitta och Finsta, säger Björn Ahlsén, kulturansvarig tjänsteman i Norrtälje kommun.

Birgittas mor var Ingeborg Bengtsdotter, dotter till östgötalagmannen Bengt Magnusson och hans hustru Sigrid den fagra.

Strax före Birgittas födelse upplevde Ingeborg ett skeppsbrott, men räddades från att drunkna. I en dröm uppenbarade sig en man som berättade att Ingeborg blivit skonad "för det godas skull". Barnet som hon bar skulle bli något särskilt . . .

Det kan diskuteras vad som en gång var Birgittas bönegrotta. "Grottan" i Finsta är ingen underjordisk skapelse utan en samling flyttblock ovan jord. Två stensamlingar reser sig framträdande i parken mellan nuvarande mangårds- och skolbyggnader. Av Birgittas födelsegård finns inget bevarat, i varje fall inte över markplan.

I den norra samlingen av klippblock, i en låg ravin, har ett enkelt altare inrättats. Ingen vet hur klippformationerna och terrängen kan ha tett sig för 700 år sedan. Kanske var det rent av i den södra klippformationen som den späda Birgitta kröp in och fann sin magiska grotta?

Allan Mattsson, uppvuxen på orten, kan inte säga något säkert, lika lite som någon annan. Dock vet han att militär personal under de senaste hundra åren varit förlagda i Finsta. Och med tanke på klippblockens placering och utseende är det troligt att en och annan sprängövning förekommit. Birgittas Finsta har på de flesta sätt bytt skepnad.

Egentlig sevärdhet

Den egentliga sevärdheten är Skederids kyrka i utkanten av samhället. Kyrkan, från 1200- talets slut, anses vara uppförd med starkt stöd av Birgittas far, lagmannen Birger Persson på Finsta gård.

Eva Mattsson berättar att kyrkan nu är öppen på fjärde sommaren. Fler och fler besökare, inte minst från andra länder, har kommit sedan Birgitta förklarades som europeiskt skydds- helgon. Utanför kyrkan finns minnesstenen över Finstas berömda dotter.

Nystartad arbetsgrupp

Den katolska församlingen i Täby har bildat en arbetsgrupp med uppgift att vårda Birgittaminnet i Finsta-Skederid. En gång i månaden, fram till oktober, ordnas mässor i Birgittas barndomskyrka och föredrag på Birgittatema.

Nästa höst avslutas hela Birgittajubileet, på själva Birgittadagen 7 oktober, just i Finsta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om