Mats Börjesson, säljare på Atlas Industrial Print i Finspång, satt nyligen hemma och kollade på tv:n tillsammans med sin fru Sylvia. Programmet handlade om att det saknas skyddsutrustning för personal inom sjukvården när det gäller coronaviruset.
– Min fru arbetar som sjuksyster på röntgenavdelningen på Vrinnevisjukhuset och vi började fundera på vad vi kunde göra för att hjälpa till, berättar Mats.
Snart var han igång med konstruktionsarbetet för ett skyddande visir mot stänk och droppsmitta från patienter.
– Det handlar om en bit plast och att få det till något smidigt som sitter ihop på ett bra sätt. Sedan måste det finnas spelrum för de som har glasögon. Jag kunde inte släppa tanken på det och började direkt arbeta med en prototyp.
Atlas Industrial Print jobbar vanligtvis med industriell produktmärkning i både plast och metall.
– Vi har inte märkt av någon nedgång på grund av coronaviruset, vi kunde passa in och ta fram det nya visiret utan att störa vår övriga produktion. Samtidigt känns det här så viktigt att vi sätter till de resurser som behövs, säger Mats innan han programmerar en robot att ta fram ett antal nya "plastbitar".
Roboten arbetar med hög hastighet och snart är ett par nya "plastbitar" utskurna och färdiga att användas.
– Hittills har vi tillverkat 400 exemplar som vi sålt till Universitetssjukhuset i Linköping. Men vi skulle kunna ta fram 10 000–20 000 stycken per dygn om efterfrågan skulle uppstå. Förutom vår enhet i Finspång har vi en likadan enhet i Motala, där vi också kan ta fram lika många visir.
"Plastbiten" sammanfogas med två band som knäpps ihop i nacken och som "förlängare" i pannan sitter det en bit skumgummiplast.
– Vi har hört att personal inom sjukvården använder tejp, gummisnoddar och overheadfilm och klipper ut för hand. Då är det bättre om vi kan tillhandahålla visir och personalen får ägna sig åt det de är bäst på.
Mats Börjesson har varit i kontakt med Socialstyrelsen, som hänvisade till Krishanteringsenheten.
– Tyvärr har jag inte fått något svar därifrån ännu. De är tydligen hårt belastade med förfrågningar från företag som vill hjälpa till.
Med delarna på bordet tar det Mats cirka en minut att plocka ihop visiret och ha det på huvudet.
– Lite mer träning, så går det säkert betydligt snabbare, konstaterar han med ett leende.