Holmen har två vindkraftsprojekt på gång i länet. Det ena, Högsjön, innehåller 14 verk och ligger i Finspångs kommun. Det andra, Klintaberget, med 18 verk ligger i både Finspångs och Norrköpings kommuner.
– Det är många som ställer frågor till oss och undrar hur vi tänker framöver och därför vill Holmen vara tydliga nu och säga att vi fortsätter planerna, säger Nils Ringborg, Holmens talesperson för vindkraftsprojekten.
Företagets ansökningar ligger just nu hos länsstyrelsen för handläggning. Det är en process som brukar ta lång tid. Under tiden, menar Nils Ringborg, hinner Finspångs kommun se över sin översiktsplan och utreda vilken inställning man ska ha till kommande vindkraftsetableringar.
– Vi har just nu ett projekt i Västerbotten som fortfarande inte har kungjorts av länsstyrelsen där. Det är sju år sedan vi lämnade in ansökan. Sådant här tar lång tid, det får man räkna med. Finspångs kommun har tid på sig att få sin vindbruksplan på plats. Något som är positivt är att processen kommer innebära att alla parter får ökad kunskap kring projektens påverkan, säger Nils Ringborg.
Om Finspångs kommun kommer att stå fast vid att man vill använda sitt veto mot Holmens projekt har företaget ett antal vindkraftverk som är placerade innanför Norrköpings kommungräns. Det handlar om mellan nio och tolv vindkraftverk. Siffran är oklar eftersom verken kan flyttas ett par steg vid behov, så att fler av dem hamnar inom Norrköpings kommuns gränser.
Är det tillräckligt bra?
– Absolut. Vindkraftverken som står inom Norrköpings kommun skulle kunna producera dubbelt så mycket el som Holmens vattenkraftverk i Motala ström. Varje vindkraftverk kan förse 5 000 hushåll med el.
Norrköpings kommun arbetar nu med att ta fram en färdplan till hur man ska kunna bli fossilfria till år 2030. Det gäller de verksamheter som kommunen har kontroll över. Kommunen har satt upp ambitiösa energimål och Nils Ringborg vill att kommunen beaktar den målsättningen.
– Det är upp till bevis för kommunen, de måste välja väg, om man menar allvar med att bli fossilfria. Vi gör fortfarande av med fem gånger mer el än vad vi producerar i Östergötland. Den senaste tidens debatt och elpriser visar att vi måste tillverka mer el, speciellt i södra Sverige.