Tommy föll i – kämpade i 40 minuter i reningsverket

Han har gått samma väg några tusen gånger, men plötsligt gav gallerdurken vika och han låg i vattnet. Här är Tommy Egerskogs berättelse från jourpasset som slutade med att han kämpade i bassängen i 40 minuter på Axsäters avloppsreningsverk.

Tommy Egerskog, drifttekniker, Axsäters avloppsreningsverk i Finspång.

Tommy Egerskog, drifttekniker, Axsäters avloppsreningsverk i Finspång.

Foto: Thomas Möller

Finspång2021-09-06 19:00
undefined
Driftteknikern Tommy Egerskog är tillbaka i vardagen igen efter den otäcka fallolyckan under ett ronderingspass.

– Jag var både rädd och förbannad när jag låg i vattnet. Tankarna snurrade "att här ligger jag en lördagsmorgon". Men jag var hela tiden fast besluten att hitta en väg ut och försöka ta mig upp. Jag minns inte ens om jag fick några kallsupar. Väl uppe på land kände jag en stor lättnad, säger Tommy när han berättar om händelsen i septembersolen.

Den aktuella lördagen i mitten av augusti hade driftteknikern Tommy Egerskog jour vid Axsäters avloppsreningsverk utanför Finspång. Under ronderingen på anläggningen gick han – som så många gånger förr – över en gallerdurk som täcker kanalen mellan två bassänger. Av ännu okänd anledning släppte ena metallfästet och Tommy hamnade med underkroppen i vattnet.

– Gallerdurken blev som en hängbro som jag sjönk ned i, dessutom fastnade jag och vred till ena foten mellan gallerdurken och väggen i fallet. Som tur var fick jag upp min telefon och kunde efter några försök ringa chefen som larmade via 112, säger han.

undefined
Tommy Egerskog låg i vattnet i 40 minuter innan räddningstjänsten fick upp honom via en stege.

Trots svåra smärtor lyckades han komma loss genom att sparka av sig ena skyddsskon.

– När jag försökte klättra upp för gallerdurken rasade den ner och jag hamnade med hela kroppen i vattnet. Jag höll mig kvar genom att sätta ryggen mot väggen och ta spjärn med fötterna för att undvika att komma under vatten. Nackdelen var att det tog mycket kraft. I längden hade jag aldrig orkar det. Men just då var det ett vettigare alternativ än att trampa vatten. 

undefined
Det var här i avloppsreningsanläggningen på Axsäter som Tommy Egerskog hamnade i vattnet. En gallerdurk låg snett och gav vika när han trampade på den.

Tommy förklarar att djupet mäter ungefär tre och en halv meter. Till bassängkanten är det ytterligare cirka 50 centimeter upp.

– Jag tog ett par simtag för att komma bort till andra sidan av kanalen, men där lyckades jag heller inte komma upp. 

Under tiden som han hängde sig fast i ett gammalt rör ringde räddningstjänsten. Samtalet gick via Tommys smartklocka.

– På grund av att klockan var blöt hade jag stora problem att svara. Det gick heller inte att släppa taget om röret, då hade jag ramlat ner i vattnet. Efter olyckan har jag funderat på varför jag själv inte slog larm, men jag har fortfarande ingen förklaring till det. Eventuellt var jag så pass full av adrenalin att fokuset hela tiden var riktat mot hur jag skulle ta mig upp ur vattnet.

undefined
Tommy Egerskog, drifttekniker, Axsäters avloppsreningsverk i Finspång.

Brandmännen – på plats åtta minuter efter drunkningslarmet – skickade ned en stege som han fick klättra upp på. Därefter blev det ambulanstransport till Vrinnevisjukhuset i Norrköping för akutvård. Läkaren konstaterade en kraftigt stukad fot och mindre sårskador på ryggen. I veckan gjorde han sin första heldag på jobbet efter sjukskrivningen. Han haltar lätt, men humöret är på topp.

– Jag älskar jobbet, har fina arbetskamrater och är glad för att jag har en så bra arbetsgivare som stöttat mig efter olyckan.

Olyckan vid Axsäters avloppsreningsverk är anmält till Arbetsmiljöverket. Myndigheten har fått en sammanfattning av händelseförloppet att gå vidare med. Mikael Andersson, vd Finspångs Tekniska Verk, välkomnar utredningen.

– Vi är glada för att Tommy efter omständigheterna klarade sig ganska bra från olyckan. Vi ser allvarligt på händelsen och vidtar åtgärder som krävs för att förebygga att något liknande händer igen. Dels vid Axsäter. Dels att rutinerna i det systematiska arbetsmiljöarbetet ses över. Inspektionen och genomgången visar om något behöver förbättras, säger han.

Olyckor på jobbet

Arbetsmiljöverkets statistik visar att det främst är män som drabbas i arbetsmiljöolyckor.

Olycksstatistiken toppas av småföretag, underentreprenörer och personal som är utstationerade. Majoriteten av olyckorna inträffar inom jord- och skogsbruk, tillverkning, byggverksamhet och transporter.

Fallolyckor och olyckor i samband med arbete på och vid väg samt hantering av fordon toppar statistiken för svåra olycksfall och dödsfall.

I genomsnitt dör minst en person i veckan i arbetsolyckor i Sverige.

Karta: Axsäters reningsverk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!