Tipsen: Missa inte godbitarna i Finspångsnaturen

Bada, fiska, paddla kanot, vandra. Finspång, en av landets sjörikaste kommuner – och med stora skogar, fixar allt.

Finspång har 368 sjöar. Östjuten är en av dem.

Finspång har 368 sjöar. Östjuten är en av dem.

Foto: Börje Gavér

Finspång2021-06-26 13:18

Inget lär slå Reijmyre glasbruk som turistmål, men friluftsliv i alla dess former blir alltmer populärt och efterfrågat. Det är också något som Finspång aktivt satsar på att erbjuda.

– Utöver de stora besöksmålen är det här vad folk frågar efter, säger Anna Lövheim, t.f. verksamhetsledare vid Tillväxt Finspång och pekar på den nytryckta broschyr som berättar om kommunens utbud av friluftsliv.

undefined
Finspång har 368 sjöar. Östjuten är en av dem.

Med 368 sjöar och stora skogar, där det är långt till närmaste bebyggelse, är förutsättningarna goda. Här ska vi visa på några exempel, men det finns långt mer att hitta på egen hand. Turistinformationen hjälper gärna till.

Vi börjar med semestersysslan nummer ett – bad. 

I turistbroschyren nämns 16 badplatser, men med så många sjöar finns alla möjligheter att hitta sitt eget lilla badparadis. Kanske på vandringen, då det kan vara skönt med ett dopp? De två mest besökta badplatserna är annars Skiren och Älgsjön. Skiren ligger längs vägen mot Igelfors, cirka nio kilometer från Finspång. Älgsjön hittar du på vägen mot Grytgöl. Båda är skogsjöar med bra vatten och vacker miljö.

Givetvis finns det också utmärkta badplatser i de stora sjöarna Tisnaren, Hunn och Regnaren. Det som är bra med sjöar är att de kan användas även när vädret är lite sämre. Då är fisket som bäst.

undefined
Henrik Pettersson provar ett kast i Lillskiren. 2020 sålde man 1800 dagkort via appen iFiske.

– Det ska vara lite mulet och vind så att vattenytan krusas, men inget oväder, säger Henrik Pettersson, ordförande i Finspångs fiskevårdsförening.

Föreningen arrenderar hela eller delar av 19 sjöar, varav fiske i 15 erbjuds turister. Då handlar det mestadels om vackra skogssjöar där bytet främst är gädda, abborre och gös. De största är Dovern och Näfssjön. Fiskekort krävs. Pärlan är Lillskiren, där det varje år planteras in fem ton regnbåge, öring och röding. Ungefär lika mycket dras upp.

Välj själv om du vill spinn- eller flugfiska – eller kanske bottenmeta. Det är okej att fiska även med hjälp av flytring. Dagkort för vanligt fiske kostar 40 kronor per dag, ädelfisket 200, om man inte är medlem. 

– Möjligheterna att få fisk är väldigt goda, både i Lillskiren och övriga sjöar, säger Henrik Pettersson.

Intresset för fiske har ökat enormt och det gäller även kanotuthyrningen.

undefined
Paddla är något Eva-Britt och Thomas Stendahl sällan hinner med själva i sin uthyrningsverksamhet.

– 2020 fanns det dagar när vi inte hade en enda flytväst kvar, säger Eva-Britt Stendahl, som tillsammans med Thomas Stendahl driver Rejmyre Kanotbas med ett 30-tal kanoter, men också kajaker, flottar och paddelbrädor.

På en karta ser man lätt vilka enorma möjligheter det finns. Sjöarna binds ihop av åar och vattendrag i ett omväxlande landskap. Så många lyft behövs inte.

– Man kan vara ute och paddla i tre veckor och uppleva en ny sjö varje dag, säger Thomas Stendahl.

Men de flesta väljer att stanna i Hunn, där kanotbasen ligger. Bara den sjön är 18 kilometer lång.

– Vi kör även ut folk och kanoter till andra sjöar om de vill, säger Thomas Stendahl.

När du tar dig upp på land igen, kan du ge dig ut i de 26 naturreservat Finspång ståtar med. Det kan man göra på egen hand, men visst blir upplevelsen än större om man går på en guidad tur med Marika Sjödin, som leder många vandringar. Hon kan peka på gammelgranslav, lunglav, blekspikar, mulm, rutskinn och andra rariteter som du annars missat.

undefined
Maria och Freddy Leijon, Jan Lönnqvist samt barnen Sixten, Elsa och Axel Leijon studerar resterna efter gruvhanteringen vid Sätra.

Eller välj en vandring i häxprocessernas spår, som levandegörs på ett kusligt sätt. Eller en historisk vandring vid Gruvstugan i Hällestad. Eller leta er fram till grottliknande gruvhål vid Sätra på vägen från Finspång mot Skärblacka.

Redaktionens "måsten"

Mäseln: Ett måste under sommaren! Det är inte svårt att fördriva en heldag på plats när man kan vandra, bada och grilla i en mysig miljö.

Skiren: Den ligger nära, men ändå en bit ifrån. Den har små stränder, men även klippor. Har du tur kan en egen klippö bli din under en behagligt varm sommardag.

Banvallen mellan Finspång och Sonstorp: Hyfsat rak, fin sträcka att köra plågsamt härliga löparintervaller på i sommarhettan. Finns även avstickare in i skogen för den som vill ha löpande svalka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!