Det är Siemens Industrial Turbomachinery AB som stämt de före detta anställda, som anklagas för att ha kopierat företagets hemliga konstruktionsritningar för gasturbiner.
Enligt Siemens har ritningarna använts för att tillverka reservdelar till gasturbiner.
Enligt stämningsansökan fick kvartetten sparken 2007, sedan de bildat ett bolag som erbjöd Siemens kunder service på gasturbiner. I samband med uppsägningen ska de anställda skriftligt ha intygat att de inte hade någon företagshemlig information, till exempel ritningar, prislistor och liknande.
Ritning av gasturbinDärmed lät sig företaget nöja. Man utgick från att de sparkades fortsatta verksamhet skulle basera sig på deras personliga kunskaper och erfarenheter.
Men - i mars 2010 besökte en inköpare från Siemens ett verkstadsföretag. Där fann han en ritning över en vital del i en av Siemens tillverkad gasturbin.
I november 2010 fann servicepersonal från Siemens tekniskt avancerade reservdelar till gasturbiner hos ett oljebolag i Libyen. Reservdelarna var dock inte tillverkade av eller på uppdrag av Siemens. Företaget uppger att de fyra före detta anställdas bolag hösten 2009 erbjöd det libyska oljebolaget att köpa reservdelar värda närmare 17 miljoner kronor.
De flesta av reservdelarna uppges ha varit omöjliga att tillverka utan tillgång till Siemens ritningar.
I början av 2011 stod det klart att ytterligare företag förfogade över svets- och bearbetningsritningar på flera komponenter i gasturbinen. I stämningen framhålls att Siemens inte lämnat ut några av dessa eller andra ritningar.
Beställde kopiorSiemens uppger att man under en granskning av de före detta anställdas datorer funnit att männen innan de tvingades sluta sina anställningar beställt ett stort antal ritningskopior av företagets arkiv.
I ett fall har över 250 sidor ritningar skickats vidare till en av de före detta anställdas privata e-postadress. Av funna e-postmeddelanden framgår att också beräkningsunderlag för offerter kopierats. Det är, framhåller företaget, material som är oerhört känsligt ur konkurrenssynpunkt.
Siemens anser att de ex-anställda "visat prov på synnerligen förslaget och illojalt beteende".
Siemens anser att de fyra före detta anställda brutit mot upphovsrätten och olovligt utnyttjat företagshemligheter. Företaget yrkar därför bland annat att på varje fortsatt intrång i upphovsrätten ska sättas ett vite på tre miljoner kronor.