På kommunens hemsida står det följande om Mäselnleden: "Ett närbeläget strövområde med fem kilometer medelsvår vandring i en omväxlande natur".
Nu har svårighetsnivån höjts till en mer eller mindre ogenomtränglig utmaning. En utmaning som skapar mer irritation än livsglädje och där risken att skada sig också har ökat markant.
– Det är bedrövligt. Jag brukar gå här med mina hundar och det är verkligen inte okej som det ser ut nu, säger en hundägare som vi har varit i kontakt med.
Jag testade att gå en bit på Mäselnleden, startade vid badplatsen vid sjön Mäseln och gick västerut. Att försöka springa var bara att lägga ner, det fungerar helt enkelt inte. Att ta sig fram försiktigt och klättra över de nedfallna träden fick bli den givna taktiken.
Efter cirka 200 meter gav jag upp. Det var liksom inget roligt längre.
Mäselnrundan är ett terränglopp som traditionsenligt genomförs under några veckor på sommaren.
– Vi fick göra om bansträckningen helt. Det gick inte att springa där vi brukar, säger Henrik Göhl, från arrangörsföreningen Finspångs SOK.
Påverkar det förstörda spåret er verksamhet något mer?
– Nej, inte mer än att det är tråkigt och att det är svårt att ha någon verksamhet i den delen av skogen, säger Henrik Göhl, som tror att de många nedfallna träden beror på att många träd är angripna av granbarkborren.
Niclas Westerdahl är sport- och anläggningsansvarig på Finspångs kommun.
– Vår enhet som hjälper till med skogsröj och miljövård fick ett uppdrag för några veckor sedan med nedfallna träd på Mäselnleden som skulle åtgärdas. Nu vet jag inte om de hann innan semestern, säger han och fortsätter:
– En tuff vinter med mycket tung snö är en bidragande orsak till att många träd knäcks och faller till marken. Det är många vandringsleder som drabbats av nedfallna träd. Vi har bland annat tagit bort cirka 100 träd från spåren vid Viggestorp.
Hur ser planen ut för Mäselnleden, kommer det gå att ta sig fram där vettigt i sommar?
– Vi betar av så mycket vi hinner och har personal i arbete hela sommaren. Vi behöver hjälp från allmänheten att de anmäler till oss var det finns nedfallna träd så vi får vetskap om det. Det är extremt mycket träd som ligger på marken i år, säger Niclas Westerdahl.