Striden om åkermarken: Här planeras 500 nya bostäder

Det är många intressen att ta hänsyn till när en ny stadsdel ska bli verklighet. Företaget Profura vill bygga 500 bostäder på åkermark i Vistinge by, något som Finspångs kommun ställer sig positivt till. Närmaste grannen, lantbrukaren Mats Melvinger, motsätter sig byggplanerna.

Profura och Aurum fastigheter planerar för 500 bostäder i Vistinge by.

Profura och Aurum fastigheter planerar för 500 bostäder i Vistinge by.

Foto: Aurum fastigheter

Finspång2025-01-02 09:57

Nyheten i korthet

  • Företaget Profura planerar att bygga 500 bostäder på åkermark i Vistinge by, vilket Finspångs kommun stödjer.
  • Lantbrukaren Mats Melvinger, vars gård gränsar till det planerade området, motsätter sig byggplanerna och menar att det kommer att påverka hans verksamhet och naturen.
  • Detaljplanen för Vistinge by är ute på samråd till 17 januari 2025, och byggandet av hus kan börja 2027 och ta upp till 15 år att slutföra.

Nyligen mötte politiker och tjänstemän Mats Melvinger på Melby gård utanför Finspång. Han driver gården i tredje generationen och brukar 70 hektar mark – ungefär lika mycket som 140 fotbollsplaner – för att producera kött, spannmål och virke från skogen. 

undefined
"Det är bra för politikerna att komma ut i verkligheten och se hur deras beslut påverkar de som bor i området och hur deras exploateringsvilja kommer att påverka naturen", säger Greger Arvidsson, ordförande i LRF:s kommunavdelning i Finspång.

– Det är bra för politikerna att komma ut i verkligheten och se hur deras beslut påverkar de som bor i området och hur deras exploateringsvilja kommer att påverka naturen, säger Greger Arvidsson, ordförande i LRF:s kommunavdelning i Finspång.

Mats Melvingers gård gränsar till det stora område som på sikt är tänkt att bli Vistinge by med cirka 500 bostäder.

– Det blir ett helt nytt samhälle, med allt vad det innebär. Det jag mest vänder mig emot är att det ska byggas på åkermark. Sedan blir det svårt att bedriva lantbruk och jakt med så mycket människor så nära inpå, säger den 53-årige lantbrukaren.

undefined
"Det jag mest vänder mig emot är att det ska byggas på åkermark", säger lantbrukaren Mats Melvinger som blir granne till jättesatsningen Vistinge by.
undefined
Mats Melvinger är orolig för sin framtid som lantbrukare när 500 bostäder planeras att byggas i direkt närhet till hans företag.

Ett annat problem för Mats Melvinger är att han nu inte kan utöka sin verksamhet.

– Nej, vill jag bli större och köpa mer mark så är det omöjligt. Jag blir helt inbyggd med de planer som finns. 

Vi kommer tillbaka till frågan om åkermark.

– Det finns för lite åkermark både i Finspång och Sverige i stort. Vi behöver öka vår självförsörjningsgrad, speciellt i de här tiderna med oro och krig i närheten. Bygger man bostäder på åkermark så kan de aldrig återställas och bli åkermark igen, förklarar Mats Melvinger som inte är imponerad av politikernas retorik.

– Nej, de säger att de inget kan göra eftersom det är en privat aktör som äger marken. Men jag anser att politikerna har ett ansvar att kunna styra det här i en annan riktning. Det kan de göra om de vill och undvika att bygga på åkermark. Det finns annan mark mer centralt i Finspång att bygga på, anser han.

Det är investeringsbolaget Profura från Göteborg som köpt maken som gränsar till Mats Melvingers gård. Totalt har Profura köpt 224 hektar mark i Vistingeområdet. Som det ser ut nu ska 40 hektar av den totala markytan användas för att bygga bostäder.

undefined
Projektledaren Esbjörn Larsson på Aurum fastigheter konstaterar att en mängd olika värden konkurrerar med nyttan av att bygga bostäder. "Därför görs många utredningar för att det ska bli så bra som möjligt i slutänden", säger han.

Den aktuella planen innehåller möjlighet för 438 småhus/parhus/radhus samt 60 lägenheter i flerbostadshus bland annat som serviceboende.

– Det finns väldigt mycket att ta hänsyn till när det ska byggas bostäder. En hänsyn är åkermark en annat är skogsmark och olika naturvärden. Alla de värden som finns konkurrerar med viljan och nyttan av att bygga bostäder. Därför görs många utredningar för att det ska bli så bra som möjligt i slutänden, säger projektledaren Esbjörn Larsson, från Aurum fastigheter i Linköping, som driver projektet på uppdrag av Profura.

Han vill inte avslöja hur mycket pengar Profura satsar på Vistinge by, mer än att det är en "jättesatsning". 

Just nu är detaljplanen för Vistinge by ute på samråd. Ett samråd som ska vara klart 17 januari 2025.

– Nu är det många aktörer som har chansen att tycka till. Vi tittar på synpunkterna som kommer in och rättar till om det är något viktigt som behöver åtgärdas och ta hänsyn till, förklarar Esbjörn Larsson.

undefined
Profura och Aurum fastigheter planerar för 500 bostäder i Vistinge by.

En del verkar tro att ni kan göra vad ni vill på den här marken eftersom det är privatägt?

– Nej, så är det inte. Till sist är det ett politiskt beslut om vi får bygga eller inte. Kommunen är en viktig intressent i det här projektet och deras linje har hela tiden varit positiv och de vill ha nya bostäder i det aktuella området. Vi har dialog med kommunen när det gäller planering för skolor, förskolor, idrottshall och fotbollsplaner, säger Esbjörn Larsson.

Kristin Yderfors (C), är miljö- och samhällsbyggnadsråd i Finspångs kommun och den person som politiskt är huvudansvarig för kommunens exploateringar. Hon är dessutom lantbrukare i sitt vardagliga liv.

– Den mark de vill bygga på är åkermark, eftersom det är enklare att bygga på. Den marken de inte bygger på handlar bland annat om våtmark, skog och högmark, säger Kristin Yderfors.

undefined
Kristin Yderfors (C), är miljö- och samhällsbyggnadsråd i Finspångs kommun. Hon tycker att de styrande politikerna borde varit med i processen kring Vistinge by i ett tidigare skede.

Vistinge by har varit med i kommunens översiktsplan i många år och det är uttalat från styrande politiker att det området ska exploateras.

– Jag kan förstå att LRF och Mats Melvinger motsätter sig Vistinge by eftersom det är tänkt att byggas på uteslutande åkermark.Jag tycker att vi ska bebygga området, det är åt rätt håll mot Norrköping där många vill bo. Däremot tycker jag att man ska ta större hänsyn till åkermark och det hade inte varit svårt att justera detaljplanen för Vistinge by och flyttat upp bostäderna i annan terräng, förklarar Kristin Yderfors. 

Enligt Kristin Yderfors hade varken hon, kommunstyrelsens ordförande Mats Annerfeldt (S) eller utbildningsrådet Mikael Wallin (L) sett hur förslaget på detaljplan för Vistinge by såg ut när de stod på ladugårdsbacken hos Mats Melvinger.

– Nej, det hade vi inte. Vi som styrande politiker måste komma in tidigare i processen, menar hon.

undefined
Melby gård kommer bli granne till ett helt nytt samhälle, när Vistinge by blir verklighet.

Så politiskt kan ni inte göra något mer om ni nu vill justera något?

– Jo, det går att göra en hel del. Det går fortfarande att vrida på en del saker. När det ska byggas så här mycket bostäder så är det kommunens ansvar att se till att det finns vatten- och avlopp. Vi släpper inte igenom detaljplanen innan vi har löst den frågan, säger Kristin Yderfors.

I Finspångs kommuns översiktsplan som är framtagen av tjänstemän och politiskt beslutad står det bland annat: "Att jordbruksmark kommer behövas tas i anspråk då det är där kommunen kan tillgodose behovet av tillkommande bostäder" (se mer om detta i faktarutan). 

– Vårt förslag bygger på översiktsplanen samt de analyser av förutsättningarna som gjorts och vilket lett oss till att detta är den mark som är möjlig att bygga på med hänsyn till naturvärden, kupering, strandskydd, buller, arkeologi, översvämningsrisker och andra förutsättningar som kraftledningar, säger Esbjörn Larsson.

Enligt Esbjörn Larsson är även skog skyddad i samma paragraf i miljöbalken som åkermark. 

– Då hjälper det inte att hänvisa till skogen som ett alternativ att bygga på. Exploatörens och kommunens intresse av nya bostäder och därmed fler innevånare är den viktigaste parametern, förklarar han. 

undefined
Det är Aurum fastigheter i Linköping som projektleder arbetet med Vistinge by på uppdrag av företaget Profura.

Esbjörn Larsson tror att en färdig detaljplan som vunnit laga kraft för Vistinge by kan vara klar om ett år, till årsskiftet 2025/2026.

– Sedan ska det byggas VA och anläggas gator, el ska dras fram och det ska säljas hus.

Under 2027 räknar han med att hus kan börja byggas.

– Byggandet kommer att ske etappvis, det beror helt enkelt på hur försäljningen går. Men det kommer att ta många år innan det är 500 bostäder på plats, kanske upp till 15 år.

Vad är en översiktsplan?

Kommunen ska i översiktsplanen redovisa grunddragen i fråga om den avsedda användningen av mark- och vattenområden för hela kommunen. Grunddragen ska framgå av en karta. Av planen ska det även framgå hur kommunen anser att den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras.

I kommunens översiktsplan för det aktuella området står det: "Kommunen konstaterar i sin ÖP att jordbruksmark kommer behövas tas i anspråk då det är där kommunen kan tillgodose behovet av tillkommande bostäder. I Vistinge finns klassade naturvärden, strandskyddsområde samt delvis utmanande terrängförhållanden med relativt branta höjdpartier i skogsmark vilket sammantaget begränsar möjliga alternativa ytor. Vistinge är beläget i jordbruksbygd. Med dessa beskrivna förutsättningar är det ofrånkomligt att orten ska kunna utvecklas utan att jordbruksmark ianspråktagas.”

Källa: Boverket och Finspångs kommun

Karta: Vistinge
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!