– Vi är helt öppna med allting och ger dem allt material de frågar efter. Mutor är något vi inte vill förknippas med och vi vill ha den här saken ur världen, säger Hans Holmström, vd på Siemens i Finspång.
AvslöjandeNT avslöjade i november 2013 att SIT hade nått en förlikning vid en domstol i Schweiz rörande mutbrott. 10,7 miljoner dollar, motsvarande cirka 71 miljoner svenska kronor betalades in i kompensation för olagliga förtjänster. Efter inbetalningen stängde de schweiziska åklagarna utredningen när det gäller mutbrott.
– Det var tack vare din artikel jag fick nys om hela historien. Nu har jag fått tillgång till allt material från Schweiz och har inlett en förundersökning, säger chefsåklagare Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption.
BekräftarJohansson bekräftar att Siemens är behjälpliga i utredningen.
– Dialogen är bra och jag har fått ut alla handlingar som jag efterfrågat, säger han.
Ryskt bolagEnligt utredningen har Siemens i Finspång mutat styrelseledamöter i det statliga ryska gas- och oljebolaget Gazprom. De misstänkta mutorna betalades ut till ett schweiziskt bankkonto mellan 2004 och 2006 när Gazprom höll på att bygga den långa gasledningen Yamal mellan Sibirien och Tyskland. För det projektet behövde Gazprom köpa gasturbiner av den typ som Siemens tillverkar. För att Gazprom skulle välja just SIT:s turbiner misstänks det svenska bolaget ha betalat mutor till styrelsen i den ryska energijätten, där Rysslands nuvarande premiärminister Dmitrj Medvedev då var ordförande.
"Inte aktuellt"– Det jag kommer att ta ställning till, vilket inte var aktuellt i Schweiz, är om det går att lagföra några fysiska personer. Om det finns anställda på Siemens som varit delaktiga i det här. Nu finns det kanske ett mellanled till med i den här historien dit pengarna har betalats ut så det kanske inte går att spåra. Men det är det jag ska utreda. Det kan även vara så att det går att kräva ansvar av själva företaget.
Hur ser tidsplanen ut?
– Omöjligt att säga. Det är ett omfattande material att sätta sig in i samtidigt som det har gått några år.
Hur stora mutor rör det sig om?
– Det kan jag inte säga i nuläget. Men eftersom förlikningen rörde sig om 71 miljoner kronor så kan man räkna ut att det handlar om betydande summor.
Kommer du att kalla anställda på Siemens till några slags förhör eller åka till Finspång och prata med personal?
– Det vet jag inte i nuläget. Jag måste gå igenom materialet, men det är ett tänkbart scenario om jag inte beslutar att lägga ned förundersökningen.
SIT:s vd Hans Holmström har en mångårig karriär inom multinationella företag som gör stora affärer med utländska företag.
– På Siemens har det gjorts ett jättejobb för att få bort den kultur som fanns för över tio år sedan. Nu är vi nästan religiöst noggranna i allt vi gör. Vi utbildar all vår personal och kontrollerar allt som görs. Alla vet att man inte bara riskerar sitt eget jobb utan att företaget kan åka på enorma belopp i böter eller skadestånd. Jag kan med rent samvete säga att vi kör med schyssta spelregler, säger Holmström.
Fotnot: I samband med förlikningen medgav SIT att företaget inte hade vidtagit tillräckliga åtgärder för att förhindra korruption i samband med försäljningen av gasturbiner till Gazprom.