Sapa varslar 65 om uppsägning

Sapa Heat Transfer lade under måndagen ett varsel för 65 av sina cirka 430 anställda i Finspång.

Finspång2013-08-26 19:24

– Det är helt enkelt så att vi måste förbättra vår lönsamhet inom företaget, säger vd:n Kent Schölin till NT.

Anläggningen, som tillverkar värmeväxlarband i aluminium, har en ungefärlig omsättning om två miljarder kronor om året. Deras största kunder är underleverantörer inom fordonsindustrin i Europa där de levererar till alla stora tillverkare av värmeväxlare.

Mellan 60 och 70 procent av personalen fick den tråkiga informationen under dagskiftet på måndagen medan ytterligare personal fick informationen under kvällsskiftet.

– Det är alltid svårt att få tag i alla när man har skiftgång och vissa har frivecka men alla kommer att få informationen från oss.

Kent Schölin, som tillsattes som vd i slutet av 2012, tror nog inte att varslet kom som en överraskning för personalen. Ett program för att förbättra företagets lönsamhet har pågått under en tid. Programmet har inneburit en översyn av fraktkostnader, maskinunderhåll och inköpskostnader för den metall som smälts ner i företaget produktion.

– Men när det väl kommer ett varsel är det så klart ingen rolig nyhet i alla fall, säger han.

Inom två veckor måste nu de fackliga MBL-förhandlingarna ta vid, enligt reglerna för varsel av personal.

– Vi har fyra fackliga organisationer att förhandla med; Metall, Ledarna, Unionen och Sveriges ingenjörer, säger Kent Schölin.

För ungefär ett år sedan genoförde Sapa Profiler, som är ett eget företag inom samma koncern, varsel och uppsägningar vid sin verksamhet i Finspång. Men några uppsägningar vid Sapa Heat transfer har inte skett på många år.

– Jag tror att det var tolv år sedan ett varsel lades men är osäker på om det verkligen ledde till uppsägningar, säger Kent Schölin.

Han har mycket svårt att tro att varslet inte skulle behöva innebära några uppsägningar.

– Det är klart att det alltid är en förhandlingsfråga, men har vi varslat 65 personer ska det mycket till för att vi inte ska säga upp någon. Hade vi varit osäkra hade vi inte lagt något varsel, säger Kent Schölin.

Fotnot: MBL står för Lag (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet. Lagen reglerar bland annat hur uppsägning av personal får gå till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om