Planerar inga insatser för skogslägret

Kommunen planerar inga insatser för bulgarerna som slagit läger i skogen.

Foto: Rikard W Larsson

Finspång2014-07-03 14:41

Socialrådet Stefan Carlsson (V):

– Kommunen har ett särskilt ansvar för eventuella barn enligt vistelsebegreppet när familjer kommer hit. Vi griper in när vi anar eller ser missförhållanden. Det finns redan en beredskap för hjälp eller stöd och ansvariga vet vad som ska göras oavsett var missförhållandena sker. Barnen faller under samma lagstiftning som andra barn, våra skyldigheter är desamma.

Inge Jacobsson (M), oppositionsråd och andra vice ordförande i kommunstyrelsen.

– EU-lagstiftningen grundas på fri rörlighet och kapital och det ska vi inte lägga oss i. Hur socialtjänstlagen ställer sig till den här typen av händelser är jag dåligt uppdaterad på. Människorna det gäller hankar sig fram, vill sköta sig själva och ordnar med den egna försörjningen. I dagsläget känner jag ingen oro för att vi inte ska kunna hantera gruppen, frågan är istället hur saker och ting utvecklas framöver. Vi ser ogärna att så kallad "vild camping" ökar inom Finspångs kommun.

NT berättade i onsdags om att ett tiotal besökare från Bulgarien skapat en lägerplats i skogen vid Häradstorp på vägen mellan Vistinge och Rejmyre. Boplatsen är en av två som nyligen har upptäckts i Finspångs kommun. Lägret är spartanskt och människorna lever under enkla förhållanden. Grannar i närheten oroas för bränder och nedskräpning.

– Det blir problem för markägaren (Holmen) när människor bor kvar på platsen längre tider än vad allemansrätten omfattar. Risken finns att kostnaderna för städning och sanering hamnar hos markägaren när människorna lämnar platsen och drar vidare. Det är heller inte trevligt när hundar under jaktsäsongen rullar sig i människoavföring. Jag förstår om allmänheten ibland tycker att allemansrätten tolkas och utnyttjas alltför givmilt. Är själv inne på samma linje, säger Inge Jacobsson.

Enligt allemansrätten har campare rätt att uppehålla sig 24 timmar på samma ställe innan de måste flytta. Markägare ska inte störas av besökarna och skog och mark får inte skadas. Det hör också till god ton att berätta för markägaren om det är flera som ska bo på lägerplatsen då risken för markskador och sanitära olägenheter ökar ju fler som vistas där.

Som EU-medborgare har du rätt att arbeta, studera eller bo i Sverige utan uppehållstillstånd. Om personen är självförsörjande har han eller hon automatiskt uppehållsrätt. Migrationsverket behöver inte kontaktas, däremot Skatteverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om