Miljoner i bidrag till kultur länets skolor

Satsningen på nycirkus i Finspång får 630 000 kronor från Kulturrådet. Tolv kommuner och två friskolor i Östergötland får dela på drygt åtta miljoner kronor.

Lars Wassrin, konstnärlig ledare för cirkusfestivalen och kulturutvecklingschef i kommunen, är förstås nöjd med pengarna från Kulturrådet.

Lars Wassrin, konstnärlig ledare för cirkusfestivalen och kulturutvecklingschef i kommunen, är förstås nöjd med pengarna från Kulturrådet.

Foto: Mikael Grip

FINSPÅNG2018-05-10 19:00

– Det är riktigt kul att vi kan satsa ännu hårdare. Tack vare att vi har fått mer pengar från Kulturrådet så har vi fått den möjligheten, säger Lars Wassrin, konstnärlig ledare för festivalen och också kulturutvecklingschef i kommunen.

Tolv kommuner och två friskolor i Östergötland får dela på drygt åtta miljoner kronor när Kulturrådet fördelar bidraget Skapande skola inför läsåret 2018/2019. Linköpings kommun får cirka 1,5 miljoner kronor. Bland kommunerna finns Vadstena med bildkonst i förskolan och Finspångs cirkussatsning under det kommande läsåret.

– Det är glädjande att nu se hur arbetet i skolorna fördjupas efter tio år med Skapande skola, säger Kulturrådets generaldirektör Staffan Forssell.

Finspångs kommun deltar i utvecklingsprojektet Nycirkus Öst, vilket fokuserar på nycirkus. Skolorna planerar cirkusworkshops tillsammans med både regionala och internationella cirkusartister och cirkuspedagoger.

– Finspångs nycirkus ligger i tiden och väver ihop region, interkulturalitet och eget skapande inom ett relativt nytt konstområde, säger handläggaren Nardin Crisbi på Kulturrådet.

Cirkusslottet arrangeras 10-19 augusti i Slottsparken och Bruksparken. I år är festivalen dubbelt så lång, jämfört med förra året. Publiken kan se fram mot internationell världscirkus, bland annat med Norrköpingsbördiga Sirqus Alfon som i fjol kammade hem priset för bästa föreställning på en av världens största scenkonstfestivaler (Adelaide Fringe) och som även har figurerat i America´s got talent.

Fördelar 186,5 miljoner kronor

Kulturrådet fördelar 186,5 miljoner kronor till Skapande skola-aktiviteter i landets grundskolor och förskolor inför läsåret 2018/2019. 261 kommuner, 122 fristående aktörer och 2 statliga huvudmän beviljas stöd. Ytterligare 60 fristående skolor deltar i aktiviteter med kommunala huvudmän. 848 000 grundskoleelever och 25 000 förskolebarn berörs av satsningen. 10,3 miljoner går till förskolor i områden som har låg tillgång till konst och kultur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!