Stor solcellspark planeras – länsstyrelsen kräver svar

Kommunen sa ja men länsstyrelsen upphäver nämndens beslut. Byggplanerna för Alights solcellspark utanför Sonstorp med uppskattningsvis 70 000 paneler riskerar att dra ut på tiden på grund av strandskyddsdispensen.

Är det den här bilden som väntar utanför Sonstorp i framtiden? Det är en preliminär 3D-bild av Axfoods solcellspark (64 MW) i Hallstavik.

Är det den här bilden som väntar utanför Sonstorp i framtiden? Det är en preliminär 3D-bild av Axfoods solcellspark (64 MW) i Hallstavik.

Foto: Alight

Finspång2024-01-07 15:00
undefined
Något för Finspång? Solcellsparken Talayuela Solar Farm, 20 mil väster om den spanska huvudstaden Madrid. Som en del i hållbarhetsarbetet betar får under solcellerna.

Projektet med cirka 70 000 solcellspaneler förväntas rymmas inom 45 hektar. I skrivande stund ska 40 megawatt el produceras.

Johan Hernström, Head of Offsite Solar Sweden på Alight, kommenterar:

– Vi är glada att kommunen godkände strandskyddsdispensen och vi instämmer i bedömningen att den bästa användningen av marken är för energiproduktion eftersom det är ett jordbruksfält med låga värden för biologisk mångfald och rekreation.

undefined
Är det den här bilden som väntar utanför Sonstorp i framtiden? Det är en preliminär 3D-bild av Axfoods solcellspark (64 MW) i Hallstavik.

Bolaget planerar att lämna en buffert på 20 meter till diket så att det fortfarande finns fri passage för människor och djur.

– Vi hoppas att kommunen delar vårt synsätt även på det. Vi tar nu tid på oss att granska länsstyrelsens synpunkter, säger Johan Hernström.

Bygg- och miljönämnden beviljade i december strandskyddsdispens till Alight i Stockholm. Ärendet gäller en markbaserad solcellspark på fastigheterna Ullstorp 4:2 och 5:1 väster om Sonstorp. Länsstyrelsen beslutade före årsskiftet att överpröva och upphäva nämndens beslut. Det saknas bland annat en miljökonsekvensbeskrivning för projektet. Den är på gång men är inte färdigställd.

Länsstyrelsen reagerade även på att det inte framgår av nämndens beslut vilken av bestämmelserna i miljöbalken som tillämpades när bygg- och miljönämnden beviljade strandskyddsdispens för den del av anläggningen som ligger inom strandskyddat område.

undefined
Kristin Yderfors (C) är ordförande i bygg- och miljönämnden. Nu väntar nya kontakter med länsstyrelsen och ett förtydligande om hur man tänkte i beslutet om strandskyddet.

Kristin Yderfors (C), ordförande i bygg- och miljönämnden, säger att frågan är svår. Dels har kommunen ingen tidigare erfarenhet av att hantera solcellsparker. Dels har hon inte funnit så många prejudikat (normerande rättsfall) att luta sig tillbaka på.

– I det här fallet är det ingen jättegrej, det är ett dike. Men det brukar vara mycket känslor och åsikter. Det framgår heller inte av handlingarna hur stort projektet är, förklarar Kristin Yderfors.

undefined
Batterilagring i Ekens solcellspark utanför Linköping. Snart kan tekniken bli verklighet i Finspångs kommun om Alight får igenom planerna.

Hon ser en fördel i att bolaget planerar att montera staket runt anläggningen för att låta nötboskap eller får beta under solcellerna.

– På så sätt bibehålls den biologiska mångfalden och det är bra. Staketet är – enligt vårt sett att se på frågan – ingen stor inskränkning på allemansrätten. Det pratas om ett vanligt djurstaket. Vi respekterar beslutet från länsstyrelsen, ska svara på deras frågor och gör ett förtydligande angående bygg- och miljönämndens beslut om strandskyddet. Du har strandskydd på alla diken, säger hon.

undefined
Solceller på öppet fält förändrar landskapsbilden.
Karta: Ullstorp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!