Vindkraftsprojekten vid Högsjön och Klintaberget har stött på patrull. En majoritet av partierna i Finspångs kommun är emot planerna.
– Det är tråkigt. Jag tycker inte att man förstår allvaret i frågan om fossilfri energi, säger Nils Ringborg, talesperson för vindkraftsprojekten på Holmen.
– Vi använder fyra–fem gånger mer el i Östergötland än vad vi producerar. Att säga nej påverkar tillgången på el, det påverkar vilka nya etableringar vi kan få i regionen, det påverkar i sin tur arbetstillfällen och skatteintäkter. Man kan inte säga att man är för vindkraft och samtidigt omöjliggöra etableringar. Man måste välja, man kan inte få allting.
Några partier, däribland Moderaterna och Liberalerna, har föreslagit att vindkraft ska placeras på ett säkerhetsavstånd av tio gånger höjden till närmsta hus. Det betyder att avståndet till närmsta hus, om ett vindkraftverk är 290 meter högt, ska vara 2,9 kilometer.
– I realiteten innebär det att man inte kan placera ett enda vindkraftverk i hela Östergötland, säger Nils Ringborg.
Vindkraftsparken vid Högsjön ligger helt och hållet i Finspångs kommun, men den i Klintaberget ligger till hälften i Norrköping. Vi har talat med företrädare för Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet i Norrköping, men de har än så länge inte tagit ställning till vindkraftsprojektet.
Holmen har heller inte tagit ställning till hur man ska gå vidare, om man kommer att halvera projektet i Klintaberget.
– Vi får utvärdera, analysera läget och se hur vi gå vidare. I grunden behöver vi ha mer el, det gäller speciellt i södra Sverige, det kommer inte av sig självt. Regeringen säger att behovet av el ökar, det finns nationella vindkraftsplaner och en politisk vilja. Jag tror att vi behöver få till likartade regler för hur vi ska kunna etablera vindkraft, säger Nils Ringborg.
Regeringen har tillsatt en utredning för att se över möjligheten att ta bort det kommunala vetot. Kritiker menar att prövningen av vindkraft är oförutsägbar eftersom det saknas kriterier för på vilka grunder kommuner kan säga nej eller inom vilken tidsgräns.
– Vi måste ha en bättre dialog och en sammanfogning av de nationella riktlinjerna med vad den kommunala politiken sätter upp. Vi måste få fram ny fossilfri el, alla processer tar lång tid och vi har inte den tiden.
Har ni gett upp projektet?
– Nej, vi tror fortfarande på vårt projekt, säger Nils Ringborg.