– Situationen på skolan är bedrövlig. En grupp elever har tagit över skolan och hittills har inte mycket hänt från skolledningens sida för att komma till rätta med problemen, säger en mamma som höll sitt barn hemma från skolan under måndagen.
Sammanlagt ska ett tiotal familjer ha valt att hålla sina barn hemma från skolan.
– De kan inte garantera säkerheten för våra barn. Jag vill poängtera att lärare och rektor gör vad de kan, men det verkar inte räcka. Det behövs krafttag för att komma till rätta med det här, fortsätter mamman.
Det handlar om både verbala och fysiska attacker mellan elever, men också mot lärare.
Karin Sveilis är nytillträdd rektor för Viggestorpsskolan. Hon bekräftar att det varit oroligheter och att stämningen på skolan inte varit bra den senaste tiden.
– Oroligheterna består av konflikter mellan elever, men ibland också mot personal. Det vi gör akut är att försöka stoppa blodflödet och plåstra om på rätt ställe. Idag (läs:tisdag) börjar en elevcoach på skolan som ska finnas med på raster och i korridorer för att stötta elever, berättar hon och fortsätter:
– Jag har också fått okej från sektorn att anställa ytterligare en speciallärare.
Andra åtgärder som sätts in är företagshälsovård, kontakt med specialpedagogiska skolmyndigheten och centrala barn- och elevhälsan.
– Vi kommer också att satsa på mindre undervisningsgrupper och ge extra stöd i vissa ämnen. Allt vi gör är för att markera att vi ser allvarligt på situationen. Jag sympatiserar med den oro föräldrarna känner som har hållit sina barn hemma, säger Karin Sveilis som ansvarar för Viggestorpsskolan med 226 elever från förskoleklass till sjätteklass.
De fackliga organisationerna träffade rektor Sveilis och Mikael Hultberg, barn–och ungdomschef, på tisdagseftermiddagen. Från fackligt håll fanns långt gångna tankar på att stänga skolan om inte konkreta åtgärder lades fram.
– Arbetsgivaren presenterade bra lösningar och hur de ska arbeta vidare. Vi gör inget i nuläget, men kommer förstås att följa upp det här via våra medlemmar och se hur det går, säger Anita Grundström från fackförbundet Kommunal.
Mikael Hultberg:
– Vi gör nu en rad åtgärder i samverkan med personalen och de fackliga företrädarna och jobbar också enskilt med vissa barn, säger han.
Hur ska ni göra för att hitta de lärare som behövs?
– På kort sikt så är det via olika nätverk och på längre sikt via annonsering.