Kerstin Andersson på miljö- och hälsokontoret i Finspång har koll på sjöarna inom kommungränsen. 17 benämns som badplatser. Hennes egen favorit är Älgsjön som ligger lite avlägset.
- Många barnfamiljer väljer den då det är långgrunt och fint. De andra är Skiren och Tisnaren. De övriga är lite bruna, säger hon.
Bruna skogsjöar
Många av sjöarna inom kommunen är lite bruna på grund av att de är humusrika. Det betyder dock inte att de är dåliga, bara att det är mycket skogsvatten som rinner ut i dem.
Finspång tillåter även alla hundägare att ta med sig sina hundar när de vill ut och svalka sig. Det är tillåtet att ta med sig hunden till alla sjöar men vovven får inte bada där det finns en anlagd badplats.
- Vid Skiren, som är en populär badsjö går det bra att bada hunden vid flera ställen. Hela sjön är ju inte en badplats, säger hon.
Bottnarna rensas
Vid de sjöar som man valt att kalla badsjöar finns en del service i form av soptunnor och annat. De flesta sköts av entreprenören Medley, som varje år går ned med dykare och rensar bottnarna i de här sjöarna. De tar också prover på vattnet för att säkra kvaliteten. Resultaten av provtagningarna rapporteras sedan in till Smittskyddsinstitutets webbplats där man själv kan gå in och titta på statusen på många av landets badsjöar.
Provtagningen görs om
Årets provtagning gick dock lite fel. Proven måste lämnas in till analys samma dag som de tas, men i år kom inte proverna in förrän efter tre dagar. Då är de oanvändbara. Proverna ska tas om, men att det gick fel är inget Kerstin Andersson oroar sig för. Sjöarna har under de senaste åren visat sig hålla mycket god kvalitet.
- Förutom de vanliga proven så vill vi att de ska ta med uppgifter som väder, vind, algblomning, föroreningar och siktdjup för att vi ska få en mer fyllig bild, säger Kerstin Andersson och kallar det för en Finspångsvariant.
En enda sjö inom kommunen har fått badförbud och det är sjön Skuten som ligger vid tätorten Finspång men den är heller inte klassad som en badsjö.Dick Kjedemar