Fixa mysigaste adventsfikat

Tredje advent stundar, och kanske går du i tankarna på att bjuda in lite vänner till en fika i helgen? Här kommer ett gäng enkla recept, för att få till ett tjusigt adventsmysfikabord som passar både stora och små!Ett tips är att baka lite i taget, utspritt under veckan, så du slipper stå i köket hela lördagen innan gästerna kommer!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Foto:

FIKA2014-12-09 09:30

Juliga cupcakes

12 stora cupcakes eller 24 mini prinsessöta muffins med smak av pepparkaka och mörk choklad.
Ingredienser:
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
3 tsk pepparkakskrydda
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao av god kvalitet
1 nypa salt
100 g mörk choklad, 70%
White chocolate frosting:
200 g vit choklad av god kvalitet
200 g Philadelphiaost
Garnering
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret med pepparkakskryddan och blanda det med äggsmeten. Tillsätt gräddfil.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i en skål över kokande vatten.
6. Rör ner chokladen och kaffet i smeten.
7. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt eller använd dubbla muffinformar och fyll formarna till 3/4 med smet.
8. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
9. White chocolate frosting: Hacka chokladen och smält den i en skål över kokande vatten och låt svalna.
10. Rör osten krämig tillsammans med den smälta chokladen. Låt stelna något i kyl eller frys.
11. Bred frostingen på cupcakesen och garnera.


Kolanötter
Ingredienser:
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl mörk sirap
3 msk honung
100 g mörk blockchoklad
2 dl grovhackade julnötter (tex valnötter, mandel, paranötter)
Gör så här:
1. Mät upp smör, vispgrädde, socker, sirap och honung i en tjockbottnad kastrull.
2. Koka på svag värme i cirka 35 minuter eller tills termometern visar 125°. Eller gör ett kulprov: häll 1 tsk kolasmet i ett glas med kallt vatten. När kolan går att forma till en kula är den klar.
3. Ta kolan från värmen och rör ner blockchokladen.
4. Häll nötterna på ett bakplåtspapper.
5. Häll över kolasmeten i ett jämnt lager.
6. Låt stelna. Skär eller bryt i portionsbitar.

Vaniljpannacotta med kardemummakräm


Ingredienser:
5 dl vispgrädde
1 st vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
0.5 dl strösocker
3 st gelatinblad
Kardemummakräm:
2 tsk finstött kardemumma
1 burk vaniljkvarg
Gör så här:
1. Lägg gelatinbladen i blöt.
2. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna med en sked. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull. Om du använder vaniljsocker istället så lägger du bara det i kastrullen.
3. Häll på vispgrädde och tillsätt sockret. Låt koka upp. Rör om och låt puttra 2-5 minuter (för att få ut mer smak ur vaniljstången). Om du använder vaniljsocker så räcker det att det bara kokar upp.
4. Fiska upp vaniljstången (och släng den).
5. Ta av kastrullen från plattan, viktigt! (Det får inte koka när du lägger i gelatinbladen för då skär det sig.) Krama ur gelatinbladen. Lägg i gelatinbladen i den varma gräddblandningen och vispa ner så att de löser sig.
6. Häll upp i portionsglas och ställ in i kylen minst 2 timmar så att det stelnar.
Kardemummakräm:
Rör ihop ingredienserna och bred up på pannacottan när den stelnat. Garnera ev med ett hallon.


Saffransbutterkaka


Ingredienser:
50 g jäst
100 g smör
3 dl mjölk
1 g (2 paket) saffran
1 tsk kardemummakärnor
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
1 ägg
12 dl vetemjöl
Fyllning:
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
100 g rumstempererat smör
Dekoration:
1 uppvispat ägg
2 msk flagad mandel
2 msk pärlsocker
1 1/2 dl florsocker
1 1/2–2 msk mjölk
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke eller degblandare. Smält smöret och häll i mjölken, värm till fingervarmt. rör ner saffran och häll vätskan över jästen.
2. Stöt kardemumman i en mortel och tillsätt till degblandningen med salt, socker och ägg. arbeta in mjölet, lite i taget, och arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
3. Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
4. Vänd upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 40 x 22 cm och 1/2 cm tjock. Bred ut fyllningen tunt över hela rektangeln och rulla ihop den på längden. Skär degen i 20 bitar och lägg bullarna med snittytan uppåt i en form med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter med bakplåtspapper i botten. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.
5. Sätt ugnen på 175°.
6. pensla bullarna med ägg och strö på mandel och pärlsocker. grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Rör under tiden ihop florsocker och mjölk till glasyren. ta ut bullarna och låt svalna. ringla över glasyren och pudra eventuellt över florsocker.
Tips! Får inte alla bullar plats i formen? Lägg dem i bullformar vid sidan om och grädda cirka 10 minuter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!