Det är samhällsbyggnadsnämnden som fattat beslutet. Det görs för att tillräckligt många villaägare hört av sig med just denna önskan – att kunna hindra bilisternas framfart på gatorna där barnen leker.
Visserligen konstaterar den utredande tjänstemannen att de trafikolyckor som sker nästan alltid inträffar på de större gatorna. Men här handlar det inte om den verkliga faran utan om att låta medborgarna själva skapa en känsla av trygghet.
Men inga blomlådor utan ett gediget regelverk. Den som vill ställa ut en låda i gatan måste först få med sig de närmaste grannarna. Därefter krävs ett tillstånd från kommunen som då bedömer om gatan är lämplig och anvisar en exakt plats där lådan ska stå. Varje villagata med blomlåda måste ha en kontaktperson och denne har sedan ansvaret under sommaren. Hen ska först och främst se till att lådan byggs enligt de kommunala ritningarna. Därefter följer skötseln. Blommor ska planteras, vattnas och det ska hållas rent runt blomlådan. Dessutom ska den stå på den anvisade platsen.
Skulle kontaktpersonen få för sig att resa bort måste en granne utses som ersättare. Slutligen gäller det att hålla tiden. Blomlådorna får ställas ut på gatan den 1 eller 15 maj beroende på när sandupptagningen avslutas. De ska plockas bort senast 1 oktober. Skulle förtroendet missbrukas så kan tillståndet för blomlådan dras in med omedelbar verkan.
Kommunen räknar med att inte behöva lägga några pengar alls på blomlådorna. Den tid som en tjänsteman måste lägga på att ge tillstånd kommer sannolikt att sparas in i andra änden eftersom samtalen från medborgare som vill fråga om möjligheten att ställa ut en blomlåda beräknas upphöra helt och hållet. Ansökan ska ske via internet.
Bland de cirka 75 svenska kommuner som redan tillåter blomlådor på villagatorna finns bland annat Motala och Mjölby.