Maud Pettersson har nyss parkerat sin bil på torget i Falkenberg. Det är en varm sensommardag i småstadsidyllen och hon är på väg att handla ihop med dottern Jenny och yngsta barnbarnet Rasmus.
Jag stöter ihop med Maud efter att ha besökt Hjortsbergs vårdcentral, en offentligt driven vårdcentral som tappat nära 3 000 patienter som en följd av Vårdval Halland. Modellen som sjösattes vid årsskiftet sprider sig till landsting efter landsting.
I Östergötland får invånarna välja vårdcentral från och med nästa år.
Maud Pettersson har gjort som flertalet av de nära 30 000 hallänningar som bytt, gått från offentligt till privat. Hon hade länge varit missnöjd med täta läkarbyten på vårdcentralen som hon tillhörde och välkomnade möjligheten att byta.
- Det är jättebra att kunna välja, säger Maud som ännu inte besökt sin nya vårdcentral.
- Men jag har hört att läkarna ska vara bra där.
Fyra nya privata vårdcentraler har startat sedan årsskiftet och två nya är på väg att etablera sig.
Mitt på sandstranden i Falkenberg ligger den nybyggda och nyligen öppnade privata vårdcentralen Familjeläkarna Skrea. "Sveriges vackraste vårdcentral" säger ägarna som plöjt in uppemot 20 miljoner i bygget, "vi ser investeringen långsiktigt," och det är svårt att säga emot.
Här är ljust och luftigt och från de stora fönstren i den strama funkisliknande byggnaden är utsikten över ett i dag solbelyst hav milsvid.
Delägaren Mats Perkmar ser mer ut som en företagsledare än en doktor men försäkrar att han jobbar fullt som distriktsläkare vid sidan av jobbet som chef för de två vårdcentraler han och kollegan Christer Andersson startat sedan nyår.
När Vårdval Halland infördes, bröt sig de båda loss från privata Laurentiuskliniken i Falkenberg som under lång tid haft vårdavtal med landstinget.
På åtta månader har de gått från en till två vårdcentraler, anställt fyra doktorer och två ytterligare är på väg. Hittills har Familjeläkarnas båda vårdcentraler Söderbro (i centrala stan) och Skrea (vid Skrea havsbad) lockat till sig nära femton procent av alla hallänningar och 200-300 nya listar sig varje månad. Mats Perkmar är nöjd.
- Det är en oerhörd demokratisk och rättvis fördelning av vården, är hans uppfattning.
På Familjeläkarna har doktorerna färre listade patienter jämfört med kollegerna på offentliga Hjortsbergs vårdcentral (1 100 att jämföra med 1 900). Ändå tjänar de betydligt mer (70 000 jämfört med 56 000 i månaden). Men det är på Hjortsbergs vårdcentral man oroar sig för framtid och ekonomi medan Familjeläkarna går runt och kalkylerar med vinst så snart man nått "taket" som Mats Perkman vill sätta vid 1 600 patienter per doktor. Förstå det den som kan!
- Det finns enorma brister i logistik och internorganisation i offentliga sektorn. Förbättringspotentialen är enorm, är Mats Perkmars förklaring.
Sjuksköterskan Kristina Andersson är handplockad till Familjeläkarna efter lång vana från offentlig vårdcentral. Hon liksom övrig personal roterar mellan Söderbro och Skrea. Kristina Andersson förklarar skillnaden med att ge en bild från sin förra arbetsplats. Där satte läkarna av slentrian upp tjugo minuter för varje patient. Hos Familjeläkarna tar besöken hos doktorn tio minuter, om det inte är något speciellt. Och vården är absolut inte sämre, säger hon.
- Trots mindre tid per besök går läkarna här också alltid och hämtar sina patienter i väntrummet. Det gjorde de aldrig där jag jobbade tidigare, säger Kristina som både trivs betydligt bättre och tjänar mer än hon gjorde som offentliganställd.
Både Kristina Andersson och Mats Perkmar dementerar bestämt illvilliga rykten om att privatvårdens högre effektivitet beror på att den "plockat russinen ur kakan," och bara tar emot mindre tidskrävande patienter. Det fria valet omöjliggör en selektering.
- Folk från hela kommunen listar sig hos oss. Det är invånarna som väljer, vi gör det inte, understryker Mats Perkmar.
Hjortsbergs vårdcentral i centrala Falkenberg ser ut som landstingsvårdcentraler brukar göra, en platt, ordinär tegelbyggnad. Men den ligger vackert vid Ätran som rinner utanför konferensrummet där jag träffar de båda cheferna Gunilla Augustsson, distriktsläkare och Marianne Gull, sjuksköterska.
De tycker det är bra att patienterna får välja även om det inneburit att Hjortsberg tappat 2 700 patienter och måst minska kostymen med en läkartjänst och två sjuksköterskor.
Fortsätter tappet måste ännu fler bort. Dessutom har många i personalen handplockats till nystartade privata vårdcentraler. Personalomsättningen har varit tuffast, tycker Gunilla Augustsson. Det tar tid och kraft att rekrytera.
Konkurrensen har pressat ut mer läkartid ur verksamheten, är hon den första att erkänna. Andrummen som funnits i form av möten, planering, träffar med kollegerna med mera, har blivit betydligt färre.
- Vi har tvingats tänka om och jobba mer som den privata vården där man prioriterar mottagning, säger Gunilla Augustsson.
- Det gynnar inte vården på lång sikt kan Marianne Gull tycka.
- Vi hinner inte planera och jobba med utveckling som vi vill göra
Gunilla Augustsson undrar hur primärvården ska kunna locka de till sig de unga läkarna när jobbet blir allt mer pressat. Hon ifrågasätter också varför "nästan hela Sverige" verkar vilja haka på trenden, utan att ha facit i hand.
- Det kan oroa mig att så många landsting kopierar oss innan modellen utvärderats och vi vet vad förändringen egentligen innebär.
Fotnot: Två forskare i Lund följer vad som händer i Halland efter det att Vårdval Halland införts, och ska så göra i minst tre år framåt. En första rapport kommer under hösten.