För två månader sedan flyttade vård- och omsorgsföretaget Vision omsorg in i Falerums gamla servicehus.
- Jag hade aldrig hört talas om Falerum tidigare, men så fick jag höra talas om den här fastigheten, säger Adam Naredahl, vd för Vision omsorg.
Företaget startade 2008 i Norrköping och bedriver verksamhet i Norrköping, Söderköping och nu även i Falerum.
Bo-socialt stöd- Vi ger vård efter behov till unga vuxna, vilket innebär att den varierar från person till person, säger Adam Naredahl.
Kronbackens stödboende erbjuder bo-socialt stöd till personer som av olika anledningar inte kan kontraktera ett eget boende.
- Det är ett ställe för personer som inte behöver bo på institutioner, men som heller inte klarar av att bo själva.
Stödet på Kronbacken kan innebära allt från umgänge och aktiviteter, till samtal med en drogterapeut och tolvstegsprogram. Personal finns på plats dygnet runt.
Nyhet för kommunen- Jag känner inte till det här boendet, säger Andreas Capilla, vård- och omsorgschef i Åtvidabergs kommun.
Trots att det kommer som en överraskning är Andreas Capilla positivt inställd.
- Men det är bra att det finns sådana företag som etablerar sig i kommunen eftersom det finns ett behov.
Falerumsborna positiva- I vanliga fall vill inte lokalbefolkningen ha sådan här verksamt på sin ort, de brukar vara oroliga för ökad kriminalitet och liknande. Men här möttes vi av något annat - acceptans, säger Adam Naredahl.
Det gamla servicehuset i Falerum ägdes tidigare av Åtvidabergs kommun, men ägs och förvaltas numera av fem Falerumsbor. Vision omsorg hyr in sig i delar av fastigheten, för nuvarande är det fem lägenheter som hyrs ut.
Behöver inget tillståndAtt driva ett privat behandlingshem kräver tillstånd från Socialstyrelsen, men Kronbacken är ett stödboende.
- Den här typen av verksamheten är inte tillståndsförpliktigad eftersom vi inte bedriver någon aktiv behandling, säger Adam Naredahl.
De som bor på Kronbacken hyrs in med ekonomiskt stöd från sina hemkommuner, personalen som finns på plats bedriver tillsynsverksamhet och den vård som finns att tillgå är frivillig.
- De unga vuxna som bor på Kronbacken är skrivna i sina lägenheter här.
Lantligt lugnAdam Naredahl tycker själv att det lantliga lugnet i Falerum är något speciellt. Det tycker även Daniel Pallin. Han har bott på Kronbacken i ungefär en och en halv månad, efter att i flera års tid ha slussats runt mellan olika behandlingshem och stödboenden i Sverige. På Kronbacken är han placerad av Finspångs kommun.
- Jag är trött på att flytta runt. Här skulle jag vilja stanna. Jag trivs bra i Falerum, säger han.