Falerum slåss för sin framtid

I Falerum har kampen för skolan och bygden bara börjat.-- Vi tänker slåss. Falerum ska inte dö.

Annelie Hammarqvist är ilsken över nedläggningshotet. För en månad sedan ställde hon frågan om skolans framtid på ett föräldramöte. Det var inte aktuellt då, det skulle blir för dyrt, säger hon.

Annelie Hammarqvist är ilsken över nedläggningshotet. För en månad sedan ställde hon frågan om skolans framtid på ett föräldramöte. Det var inte aktuellt då, det skulle blir för dyrt, säger hon.

Foto:

FALERUM2003-10-04 06:13

Det är upprepningarnas dagar i Falerum. På skolgården, i affären, i kaféet hörs upprörda röster uttrycka samma ilska, samma sorg och samma besvikelse.

-- Det är förskräckligt. Hela landsbygden här dör ut utan skolan, säger Carina Hammar-qvist när hon handlar hos Handlar’n i byn.

Handlar’n själv, Christer Wahlsten, sitter i kassan och nickar:

-- Lägger man ner skolan så tar man död på livsnerven i byn. Försvinner skolan, så försvinner affären och sen försvinner alltmer.

Anders Gustavsson som har två barn i skolan och en nyfödd hemma, köper kanelsnäckor i affären. De äldsta barnen trivs bra i skolan.

-- Och den minste vill också gå i Falerum, säger han med besked.

Vassa frågor

På skolan, som ligger vackert inbäddad bland berg och höstklädd skog, har klass 6 lunch-rast. Men det är ingen vanlig lunchrast.

Östnytt är på plats, liksom kommunalrådet Lars Rasch (kp), partikompisen Christer Johansson och en grupp föräldrar som samlats för att göra sina röster hörda.

Eleverna är överens. De vill gå kvar i Falerums skola och argumenterar skarpt mot kommunalrådet.

-- Varför ska ni lägga ner just vår skola. Lägg ner något annat som inte behövs. En skola behöver man ju, säger Carl-Magnus Simonsson.

Han påpekar också löftet från i våras om att skolan inte skulle läggas ner de närmaste åren och ifrågasätter om någon vill köpa skolans lokaler. En flicka säger att ingen vill till Långbrottsskolan, en annan att det blir jobbigt att byta klass.

Lars Rasch lockar med att eleverna får gångavstånd till sport- och simhallen i Åtvidaberg. Partikamraten Christer Johansson fyller i med bowlinghallen.

Stridsyxan framme

-- Men vad händer med alla våra lärare, undrar Emma Söderberg oroligt.

Efteråt är hon besviken på politikerna.

-- De svarar inte på frågorna. De försöker bara dra sig ur.

Ordentliga svar kräver föräldrarna. Susanne Hammarquist, Annelie Hammarqvist och Marie Lindberg tänker inte ge beslutsfattarna en lätt match.

-- Vi har tagit fram stridsyxan, säger Susanne sansat.

De senaste dagarna har väckt så många frågor, ställt så självklara saker på sin spets. Annelie som jobbar på servicehuset funderar över framtiden.

-- Hur ska det gå för oss i Falerum? Vi kommer inte att kunna flytta härifrån, för ingen kommer att vilja köpa våra hus. Skolan betyder allt. Utan den drabbas affärerna och vi förlorar arbetstillfällen. Men Falerum får inte dö.

Ylva Lund som är klassföreståndare i sexan är rastvakt. Hon upprepar det hon sa i onsdagens Corren:

-- Bygden behöver skolan och skolan behöver bygden. Och vi har en bra skola med bra verksamhet med trygga elever.

Vad som händer med den tryggheten om eleverna ska bussas till en ny skola vet ingen i dag. Henrik Gustafsson i sexan flyttade i somras från skolans upptagningsområde till Åtvidaberg. Men han valde att gå kvar i Falerum och kan bara gissa hur det blir med en flytt.

-- Jag tror det är oroligare i Åtvidaberg. Vi har det lugnare här i Falerum.

När Corren lämnar Falerum fortsätter argumenten för skolan. Fredagskvällens tv-program lockar inte. Istället samlas byborna till krismöte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!