Äntligen har en bra lokal till rimligt pris gjort fritidsgården i Fågelsta till ett faktum.
-- Önskemål om en fritidsgård här har funnits länge, säger Anders Eklund, ordförande i MHF Ungdom som har huvudansvaret för öppnandet av ungdomsverksamheten i bröderna Franssons gamla industrilager.
I ungefär en månad har han, Hasse William och Lotta Djärv städat och lyft bort gammal bråte från det gamla lagret. Ungdomar och föräldrar har också hjälpt till och en del har skänkt möbler.
-- Det är skönt att komma igång ordentligt. Vi har ju pratat länge om det här och det har varit en ständig fråga på föräldramöten, säger Hasse William.
En smal trappa leder upp till lokalen där det är högt i tak och gott om utrymme. Än så länge är möbleringen rätt sparsmakad: ett pingisbord, ett biljardbord och en soffa. Men flera ungdomar är redan på plats. Som det är tänkt nu ska fritidsgården vara öppen två dagar i veckan. Och alla är välkomna.
-- Den är tänkt att passa alla åldrar, säger Hasse William.
Sebastian Djärv och Jonas Forsberg-Nordin håller som bäst på att klå varandra i biljard. Båda är nöjda över att fritidsgården har öppnat.
-- Det är bra. Annars finns det typ ingenting att göra i Fågelsta, säger Sebastian.
Fanny Gustavsson, Frida Jonsson och Emma Sand kommer lite senare och sätter sig i ett hörn med färgpennor och papper.
-- Nu finns något roligt att göra efter skolan, säger Fanny som också hoppas att det kanske kommer att ordnas disko.
MHF Ungdom får 5 000 kronor per termin från Motala kommun för att driva verksamheten i Fågelsta. Tony Westling, handläggare för fritidsverksamhetsfrågor säger det nästan är omöjligt för kommunen att själv ta initiativ till fritidsgårdar i mindre samhällen.
-- Vår policy på mindre orter är att samverka med föreningsliv och föräldrar. Kommunen kan ge viss hjälp men vår ekonomi tillåter inte att vi kan anställa folk.
Som det är nu har kommunen två bemannade fritidsgårdar - en i Charlottenborg och en i Råssnäs. Än så länge finns också aktivitetshuset i Borensberg.