En av de fyra är Bertha Amaya, som visade ett helt fält för intresserade ortsbor och andra som kom när Fågelsta fick sin egen arkeologidag.
- Egentligen uppmärksammades den på utgrävningsplatser i hela Sverige redan i augusti. Men då tyckte vi inte att vi hade så mycket att visa så vi beslöt att vänta, berättar Bertha.
Vid Hallingstorp har arkeologerna börjat kartlägga vad som kan vara boplatslämningar från bronsåldern. Bland annat kunde de visa härdgropar där man har eldat. En av dem som grävts ut är relativt djup. En hel hög stenar med spår av sot berättar hur den har använts. I en grundare grop ser man spår av själva härden.
Andra fyndplatser som visades var Fågelsta by, med ett gravfält, och Landstorp.
- Flera tidsperioder är representerade inom ett begränsat geografiskt område i Fågelsta och de äldsta är i Landstorp. Vi har fått fram mycket information om hur det såg ut, berättar Bertha Amaya.
-- I Hallingstorp har vi hittat stolphål som tyder på att det kan ha funnits ett hus där.
Utgrävningarna, som görs i Riksantikvarieämbetets regi, har föranletts av det dubbelspår som ska dras fram över ett par av platserna. Bland annat ska en väg breddas. Men innan dess ska arkeologerna dokumentera forntiden i Fågelsta och utgrävningarna kommer att pågå även nästa år.