Det här har de lyckats med under mandatperioden

Tio av de nitton svenska ledamöterna i EU-parlamentet ställer upp för omval den sjunde juni. De har alla arbetat fem år eller mer i Bryssel. Corren har kartlagt vad de själva tycker att de har åstadkommit.Corren ställde frågan: Vad har du lyckats bäst med under mandatperioden?

EU Valet2009-05-27 13:20

Lena Ek (C):

- Jag var en av tre rapportörer som förhandlade fram kemikaliedirektivet. Det är en av de viktigaste lagstiftningarna under mandatperioden. Det var ett enormt tryck från olika lobbygrupper och det kom in 2 000 ändringsförslag. Normalt är det ett jäkla slagsmål om att bli rapportör, men jag fick det trots att jag var nybörjare.

Rapportör är en försvenskad EU-term som kan översättas med det svenska ordet föredragande. Den person som är rapportör får väldigt stort inflytande över hur en lag eller ett direktiv utformas.

- Jag är också rapportör för klimatpaketet så av de tre stora har jag haft två. (Det tredje är tjänstedirektivet.) Jag trodde inte att jag skulle få någon mer rapport efter kemikaliedirektivet, men jag hade bevisat att jag kunde komma till avslut. Jag är jättestolt att jag klarat det.

Anna Hedh (S):

- Viktigast under mandatperioden är tjänstedirektivet, leksakssäkerhetsdirektivet och alkoholpolitiken.

Tjänstedirektivet handlar om vilka regler som ska gälla när ett utländskt företag utför en tjänst i ett annat medlemsland. Kommissionens ursprungliga förslag gick ut på att det är ursprungslandets regler och villkor som ska gälla när ett företag utför tjänster inom ett annat lands territorium.

Vi ansåg att man ska rätta sig efter de regler som gäller i det land där man utför tjänsten. De flesta av våra krav på förändringar gick igenom.

I den nya leksakslagstiftningen lyckades jag bland annat driva igenom halverade migrationsgränser för ett antal tungmetaller, bättre beräkningsgrunder för cancerogena ämnen och ett antal förbättringar vad gällde kvävningsrisker och märkning av leksaker. Förslaget röstades igenom i december 2008.

- Alkoholpolitiken är den fråga som jag övergripande varit mest aktiv i under mandatperioden. I oktober 2007 blev jag utsedd till årets parlamentariker i hälsofrågor i den tävling som tidningen The Parliament Magazine anordnar.

Olle Schmidt (FP):

- Själv är jag nöjd med att kritiken och skepsisen mot EU och euron i Sverige minskar.

- Jag är också nöjd med att Europaparlamentet, så här långt, inte överreglerat de europiska finansmarknaderna trots massiva påtryckningar från socialisterna.

- Jag har också fått stöd för mitt arbete vad gäller konsumentskydd, bland annat striktare krav för sms-lån. Vidare gläds jag över att parlamentarikerna från övriga EU numera också kan överväga folkhäloaspekten när det diskuteras alkoholfrågor samt att EU äntligen har agerat för att få Dawit Isaak fri, bland annat på mitt initiativ.

Åsa Westlund (S):

- Som ansvarig rapportör för hela EU:s regler för tillsatser i livsmedel fick jag igenom märkning av produkter som innehåller farliga azofärgämnen. Det var en stor framgång - azofärgämnen misstänks bland annat ligga bakom hyperaktivitet hos barn.

- Jag fick också igenom att man ska ta hänsyn till miljön när nya tillsatser i livsmedel godkänns. Och jag har bidragit till att få till exempel kvicksilver, bly och kadmium i batterier.

Eva-Britt Svensson (V):

- Jag har lyckats vara en stark röst för alla jämställdhetsfrågor och arbetat mot alla former av våld mot kvinnor (våld i nära relationer, prostitution, sexslavhandel).

- Jag har fått EU att agera för frigivning av den svenska journalisten Dawit Isaak. Fått parlamentets stöd att säga nej till avreglering av hamnverksamheten, fått igenom förbud mot import och export av hund- och kattpäls. Fått majoritet i parlamentet gällande frihet och säkerhet på internet.

Sedan är jag glad över att jag lyckats leva upp till mina egna principiella mål jag bestämde när jag kandiderade till EU-parlamentet 2004:

1. Att vara hemma och träffa väljare minst en gång varje vecka.

2. Att leva på samma lön som jag hade i mitt tidigare arbete i offentlig sektor för att inte påverkas av höga inkomster och ersättningar.

Carl Schlyter (MP):

- Förbud mot hälsofarliga kemikalier.

- Klimatarbetet har däremot inte gått lika bra på grund av att vi är för få gröna och för många lobbyister från företag som vill fortsätta förorena istället för att ställa om till framtidens teknik och export.

- Jag har även lyckats delvis med kampen för rätten till sund, säker och god mat, men mycket finns kvar att göra.

Anna Ibrisagic (M):

- Jag är nöjd över att jag under hela mandatperioden har varit en stark röst för utvidgningen av EU. Det mest framgångsrika sättet att bidra till fred, gemensam säkerhet och utveckling är nämligen att utvidga EU-samarbetet. Jag var till exempel en stark pådrivare för att Rumänien och Bulgarien skulle bli medlemmar i EU, vilket de också blev 2007.

Jag är också glad för att jag trots många andras ovilja lyckades vara med och se till att medlemskapsförhandlingarna med Kroatien drog igång 2005.

Gunnar Hökmark (M):

- Lyckats driva igenom att Sverige får två ytterligare mandat med Lissabonfördraget, skärpt avreglering av både energimarknad och telemarknad.

Christofer Fjellner (M):

- Det jag är mest stolt över är att jag har varit Europaparlamentets mest konsekventa röst för frihandel - en fråga som nu är viktigare än någonsin. Men där jag har gjort mest konkret skillnad i människors vardag är i mitt arbete med patienträttigheter. Jag har fått Europaparlamentet att slå fast att den som är sjuk och behöver vård ska kunna få det även i ett annat EU-land.

Göran Färm (S):

- Jag har varit industriutskottets budgetrapportör för budgeten 2009, och fick igenom rejäla höjningar (i snitt i storleksordningen 10 procent för anslagen till klimat- och energiforskning samt stöd till småföretagen)

- I budgetutskottet är jag socialistgruppens ansvarige för EU:s långtidsbudget. I det betänkande vi antog häromveckan (Böge-rapporten) fick jag igenom en rad ändringsförslag som innebär att parlamentet nu går in för en ambitiös översyn av EU:s långtidsbudget med inriktning på att budgeten ska användas mer för klimat/energipolitik, jobb & tillväxt samt för att stärka EU:s roll i världen (stöd till Mellanöstern, Balkan etc).

- Jag har på egen hand fått igenom ett pilotprojekt som handlar om att ge stöd till återuppbyggnad av förstört kulturarv på Balkan som en del av försoningsprocessen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!