Mördare tog vårdare på Hällbyanstalten som gisslan

Två morddömda fångar barrikaderade sig i ett vaktutrymme på Hällbyanstalten vid lunchtid på onsdagen. I rummet befann sig även två kriminalvårdare som togs som gisslan. Gisslantagarna krävde att få dit en helikopter och senare även kebabpizzor. Vid 19-tiden släppte gisslantagarna en ur gisslan, efter förhandlingar och leverans av pizzor, och strax före 21.30 meddelade polisen att även den andra vårdaren släppts fri av gisslantagarna.

Ett gisslandrama inleddes vid lunchtid på onsdagen på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna. Det fick sin upplösning först vid halv tio-tiden på kvällen.

Ett gisslandrama inleddes vid lunchtid på onsdagen på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna. Det fick sin upplösning först vid halv tio-tiden på kvällen.

Foto: Peter Larsson/Jens Werner (montage)

Eskilstuna2021-07-21 14:23

Foto och redigering: Pontus Stenberg

Vid 12.30 på onsdagen barrikaderade sig två intagna i vaktutrymmet på en av avdelningarna på anstalten i Hällby. Två kriminalvårdare befann sig i rummet. De intagna täckte för de övervakningskameror som finns i rummet, meddelade Kriminalvården.

– Just nu arbetar vi med att få en tydligare bild av situationen. Kriminalvårdens förhandlare, insatsstyrka och polis är på plats och läget är fryst. Det här är en mycket allvarlig händelse, sa tillförordnad säkerhetschef Jörgen From Nordin i det tidiga skedet.

– Polisen har beslutat att inleda en särskild händelse med anledning av insatsen vid anstalten, meddelade presstalesperson Angelica Israelsson Silfver tre timmar efter att det första larmet kom.

En särskild händelse innebär att polisregionen kan begära förstärkning av poliser i yttre tjänst eller poliser med specialistfunktioner som till exempel mordutredare, nationella bombskyddet, insatsstyrkan eller polisflyget.

Strax efter det anlände nationella insatsstyrkan till platsen med en helikopter för att delta i insatsen.

undefined
Polisen beslutade att inleda en särskild händelse med anledning av insatsen vid anstalten.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska de två intagna vara morddömda fångar. Den ena en 30-årig man, dömd för att ha mördat en småbarnspappa i Göteborg 2016, och den andra en 24-årig man, som är dömd för ett brutalt knivdåd i Skellefteå. Båda är dömda till 18 års fängelse. De beväpnade sig med rakblad och krävde att en helikopter skulle skickas till anstalten.

Media och privatpersoner fick inte närma sig anstalten och polisen satte tidigt upp kontroller längs vägarna dit. Flera polisbilar, både målade och civila passerade genom avspärrningarna in till anstalten.

– Vi får komma drygt 200 till 300 meter från anstalten, längre får vi inte närma oss. En patrull står vid infarten och berättar att vi inte får fotografera så anstalten syns, berättade tidningens reporter på plats under eftermiddagen.

Läget på anstalten var under dramat fryst och de andra fångarna var inlåsta på sina rum, berättar Kriminalvårdens presstalesperson.

– Det betyder att det är helt nedstängt.

undefined
Fångarna barrikaderade sig i vaktutrymmet på en av avdelningarna. Den här bilder är tagen inne på anstalten, dock inte i samband med händelsen utan till ett reportage i Eskilstuna-Kuriren 2018.

De anhöriga till den drabbade personalen underrättades tidigt om det inträffade, uppger Kriminalvården.

Utöver kravet på en helikopter ställde gisslantagarna senare ytterligare ett krav: Om de 20 intagna på deras avdelning fick kebabpizza så kunde de tänka sig att släppa en av kriminalvårdarna. Det kravet tillmötesgicks av förhandlarna och vid 19-tiden släpptes en av de två kriminalvårdarna.

SVT var först med att berätta om frisläppandet, men kort därpå bekräftades det av polisen och Kriminalvården.

– En kriminalvårdare har släppts. Den andra kriminalvårdaren hålls fortsatt som gisslan och förhandlingsarbetet fortsätter, sa Torkel Omnell, pressekreterare på Kriminalvården, till tidningen.

Mer kunde han inte säga just då.

– Vi har inga andra kommentarer runt omkring frisläppandet. Det är vad vi kan bekräfta nu.

Vilka är det som förhandlar med gisslantagarna?

– Jag kan inte säga det. Jag kan inte säga något om den pågående händelsen där inne i anstalten. Jag vet bara att det finns polis där och det finns förhandlare från kriminalvården och kriminalvårdens insatsstyrka på plats. Sedan exakt vad som sker där, det saknar jag kännedom om, säger Torkel Omnell.

undefined
Hällbyanstalten ligger en dryg mil utanför Eskilstuna och är en anstalt med 98 platser i säkerhetsklass 1.

Vid 21.30-tiden meddelade polisen på sin hemsida att även den andra personen släppts. Därmed hade båda kriminalvårdarna släppts av gisslantagarna, efter sju respektive drygt nio timmar.

– Vad jag förstår var det ganska odramatiskt, men det tog en stund att komma överens om hur det skulle gå till. De släppte den andra gisslan innan de gav upp helt, säger Jörgen From Nordin, tillförordnad säkerhetschef och stabchef.

– Kort efter att kriminalvårdarna hade släppts greps de här två gärningsmännen och fördes till polishuset i Eskilstuna, säger polisens särkilde presstalesperson i ärendet Stefan Wickberg.

Brottsrubriceringen i är människorov i två fall för båda de misstänkta.

– Jag utgår från att de kommer att bli häktade och att det blir en process med domstolsförhandlingar, förutsatt att åtal väcks. Om det skulle vara så att de döms för människorov ommer de att placeras om. De kommer inte att återvända till Hällbyanstalten, säger Stina Lyles som är pressekreterare för Kriminalvården, till SVT Sörmland.

Mannen och kvinnan som togs till fånga mår under omständigheterna bra. Deras anhöriga hölls informerade om skeendet medan det pågick.

undefined
Flera polispatruller med varierande specialistkompetenser var på plats under dramat.

– Det är klart att det är en ansträngd situation, men de har inte tagit någon fysisk skada och blivit relativt väl behandlade, säger Jörgen From Nordin, som tillägger att de omhändertas och får krisstöd.

Den ena av vårdarna är en erfaren och utbildad kriminalvårdare medan den andra är sommarvikarie. När en stor och växande del av myndighetens fångvaktare är visstidsanställda och outbildade har det satts i system att dessa går sida vid sida med en mer erfaren kollega, uppger Kriminalvården.

Det finns hittills inget som tyder på att gisslandramat kunnat ske på grund av bemanningsproblematik eller överbeläggning, enligt Jörgen From Nordin.

– Och det finns inget som tyder på att någon av vårdarna har agerat felaktigt, säger han.

Kriminalvården undersöker nu eventuella säkerhetsbrister som finns i samband med gisslandramat på Hällbyanstalten.

– Mina tankar går till mina medarbetare som blivit utsatta för det här och deras anhöriga. Polisen har påbörjat en förundersökning och vi kommer även att utreda detta internt. Vi har ett stabilt och väl uppbyggt säkerhetsarbete, men någonting har brustit här som vi måste jobba med för att det här inte ska inträffa igen, säger Kriminalvårdens säkerhetsdirektör Kenneth Holm till P4 Radio Sörmland.

Sent på onsdagskvällen anhölls de två tidigare morddömda männen på sannolika skäl misstänkta för människorov. Straffet för människorov ligger på mellan fyra år och livstids fängelse.

– Senast på lördag klockan 12.00 ska jag avgöra om personerna ska begäras häktade eller inte, säger kammaråklagare Frida Hamberg som är förundersökningsledare.

I utredningens inledande skede kommer förhör hållas med de inblandade och vittnen.

Hällbyanstalten

Hällbyanstalten ligger en dryg mil utanför Eskilstuna och har 98 platser i säkerhetsklass 1, den högsta säkerhetsklassen av slutna anstalter och utrustad för att klara av de mest riskfyllda intagna.

År 2004 utspelade sig också ett gisslandrama på anstalten. Då tog två fångar en kvinnlig vårdare som gisslan, hotade henne med ett egentillverkat stickvapen och förde henne till en annan avdelning där de barrikaderade sig. Den gången gav fångarna upp frivilligt efter sex timmars förhandlingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!