Enwell har fullt upp när fler vill har värmepumpar

Hos Enwell Mälardalen, tidigare Mälardalens värmepumpcenter, på Kungsgatan 65 har kontoret förvandlats till ett extra lager för att få plats med alla värmepumpar nu när efterfrågan ökat på grund av de stigande elpriserna.

Kontoret hos Enwell Mälardalen fungerar nu mer som ett extralager för att kunna tillgodose den ökade efterfrågan på värmepumpar. "Du skulle se våra telefonlistor.", säger platschefen Peter Liwell (t. vänster)

Kontoret hos Enwell Mälardalen fungerar nu mer som ett extralager för att kunna tillgodose den ökade efterfrågan på värmepumpar. "Du skulle se våra telefonlistor.", säger platschefen Peter Liwell (t. vänster)

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna 2022-10-19 23:00

Enligt Enwell har efterfrågan på smarta energilösningar ökat i takt med de stigande energipriserna samtidigt som pandemin och kriget i Ukraina bidragit till leveransproblem. 

– Det är jätteproblem med leveranser just nu, så man får reparera och hålla liv i sina värmepumpar under vintern, säger platschef Peter Liwell.

För att möta efterfrågan trots leveransförseningarna köper man in de varor som finns att tillgå för stunden, berättar Martin Reinholdsson, vd för Enwell-koncernen.

– Vi vet inte när det kommer in, så vi bevakar och köper in när det finns och har det sedan på lager tills det matchar en kund. Dessutom planerar vi och beställer även för lång sikt, uppemot ett år.

Enwell har distribuerat olika typer av värmepumpar sedan 30 år tillbaka, då under namnet Brainhart Energy, och Mälardalens värmepumpscenter har varit en del av dem sedan 2013. Martin Reinholdsson berättar att företaget nu valt att samla alla företag inom koncernen under samma namn och jobbar aktivt med att utveckla kontakten med kunderna, genom att erbjuda olika typer av kommunikationsvägar.

Peter Liwell visar upp en bunt med klistermärken som pryds av företagsnamnet samt en QR-kod.

– Sådana här sitter på alla våra saker så det ska bli lätt för kunden att komma i kontakt med oss i fall något skulle gå sönder, säger han.

På senare år har de även breddat sitt utbud och erbjuder nu även lösningar för kyla och så kallad grön teknik som innefattar bland annat solcellslösningar, lagring och laddningsmöjligheter till bilen.

– Vi har medvetet breddat utbudet då vi ser att både privata och kommersiella kunder har ett större behov av att se över sina energilösningar. Ett sådant här år blir det väldigt tydligt, säger han.

undefined
Förutom värmepumpar distrubierar Enwell bland annat laddboxar till bilen. På bild Martin Reinholdsson, vd (t. vänster och platschefen Peter Liwell.

Under augusti tog Enwell emot tre gånger så många nya ansökningar från eventuella kunder än normalt, enligt Martin Reinholdsson. På en vecka får de nu in drygt 15 000 förfrågningar, varav ungefär 3500 i Mälardalen.

–Vi har problem idag att ta emot alla kunder och leverera ett svar till alla. Du skulle se våra telefonlistor, det är jättesvårt. Men vi gör så gott vi kan, säger Peter Liwell.

Den höga efterfrågan i kombination men leveransförseningar gör att kunder kan få vänta uppemot nio månader innan pumpen kan installeras.

– Om man däremot hamnar i en situation där något går sönder kan vi förhoppningsvis lösa det, men en ny pump är svår att få tag på, säger Martin Reinholdsson.

Är det något som kunderna är införstådda med?

– Ja, vi försöker kommunicera det till kunderna. Men om man är helt utan pump så hjälper det förstås inte att vi förklarar hur läget är, det är ju jättejobbigt, säger han och understryker samtidigt att han tror att förseningarna kan hålla kvar sig något år.

Över hälften av de värmepumpar företaget installerar drivs av eller är sk bergvärme, men enligt Martin Reinholdsson ser man ett ökat intresse bland annat värmepumpar och solcellslösningar runt om i landet.

– Efter sommaren har efterfrågan på sol skjutit i höjden. Vi har alltid varit starka på solkraft i framför allt i Skåne, men nu ser vi ett ökat intresse runt om i hela landet.

undefined
Servicekoordinator Carolina Johansson och ekonomiansvarig Linda Lindblom får i bland släppa sina ordinarie arbetsuppgifter för att hjälpa till på lagret.

Sedan 2021 är koncernen en del av statligt ägda Vattenfall och jobbar därmed efter deras ambition att ha ett "fossilfritt liv inom en generation". Genom att erbjuda olika typer av klimatsmarta lösningar, det vill säga alternativ som inte använder direktverkande el, exempelvis bergvärmepumpar, olika typer av luftvärmepumpar och solcellslösningar hoppas de kunna bidra till Vattenfalls ambition.

– I dagsläget blir det lätt lite tokigt när gemene man kanske eldar ved och endast till sin egen vinning. Vi tror att det är viktigt att se de långsiktiga miljöfördelarna, säger Peter Liwell.

Vad är den bästa lösningen för miljön då?

– Bergvärmepump, för att den flyttar sommaruppvärmd bergvärme till vintern då värmen behövs. Det är en oslagbar teknik. Kan man få det i kombination med solkraft för att köra pumpen och eventuellt med lite lagring har man nästan ett helt slutet system, säger Martin Reinholdsson.

Även om bergvärme är den mest effektiva lösningen för fastighetsägare, menar han också att det är en dyraste och kräver mest ingrepp på tomten. 

– Om det finns plats att borra eller om man inte har råd att göra den investeringen är exempelvis en luftvattenpump en bra lösning, säger Martin Reinholdsson.

Välj rätt värmepump

Bergvärmepump - hämtar värme från berggrunden. Pumpen är främst en alternativ för större hus och förutsätter att det finns plats att borra på tomten.

Luft-luftvärmepump - komplement för hus som värms upp av direktverkande el.  Luft-luftvärmepump sprider värmen till rummen via inomhusluften.

Luft-vattenvärmepump - utvinner värme ur uteluften och överför värmen till husets vattenburna värmesystem.

Frånluftsvärmepump - tar tillvara på värmen i inomhusluften. Passar främst mindre hus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!