Williams mål: Spara ihop 15 miljoner inom tio år

William Sjöholm i Västervik siktar på att bli ekonomiskt oberoende inom en tioårsperiod och sparar upp till 25 000 i månaden. Vi bad honom ge råd åt unga som just ska ut på arbetsmarknaden.

William Sjöholm siktar på att bli ekonomiskt oberoende. Han vill kunna leva på avkastningen från sitt sparade kapital. "Jag vill äga min egen tid", säger han.

William Sjöholm siktar på att bli ekonomiskt oberoende. Han vill kunna leva på avkastningen från sitt sparade kapital. "Jag vill äga min egen tid", säger han.

Foto: Andreas Johansson

Ekonomi2023-09-04 11:30

Han kanske verkar bekant för en del av läsare. Faktum är att både SVT och Expressen i närtid har gjort reportage om William Sjöholm, på grund av hans ambition och mål att spara ihop 15 miljoner kronor.

Varför gör du det här?

– Jag vill kunna leva på avkastningen från pengarna, och äga min egen tid. Det känns viktigt för mig. När jag når det här målet så har jag en grund att stå på. 

– Men jag vill fortsätta att jobba, men kanske med ett eget företag. Jag skulle exempelvis vilja föreläsa för ungdomar om ekonomiska frågor men göra det när jag själv vill.

Han placerar de pengar han sparar och det har han gjort sedan han var 12 år gammal. Kapitalet har växt. Hans föräldrar var drivande från tidig ålder, man har pratat mycket om ekonomiska frågor hemma.

För tre år sedan flyttade William och hans sambo Linnea från Stockholm till Västervik. Anledningen var ekonomisk.

– Det var för att kunna bo billigare, boendekostnaderna i Stockholm är väldigt mycket högre. Jag sålde lägenheten i Stockholm och gjorde stor vinst på den.

Idag arbetar William som personligt assistent i ett eget bolag i Västervik och jobbar även som säljare. Han jobbar mycket helg och lyckas spara mellan 18 000 och 25 000 kronor i månaden. Mellan 180 och 220 timmar i månaden jobbar han, på ett ungefär. Men det beror på hur mycket säljjobb det blir.

– Där arbetar jag på provision så det gör jag i den mån jag hinner och vill. Men det kan bli en hel del på en månad, om jag säljer bra.

undefined
Små utgifter blir snabbt mycket pengar. "Om man sparar dem istället kan man placera dem, då jobbar de åt dig", är Williams råd.

I vardagen unnar han och Linnea sig en del saker, han är inte snål, intygar Linnea. Men sparsamma är de båda två. Det är en av framgångsfaktorerna och nödvändigt om målet ska nås.

– Jag planerar att dra ner på jobbandet under några år, när jag byggt upp kapitalet så får det jobba åt mig. Poängen är att jobba mycket under kort tid, istället för att jobba som vanligt men ända till pensionen.

William sticker inte under stol med att han haft en bra startpunkt för sin ekonomi, men efter att artiklar om honom spreds på nätet har han fått ta emot en hel del hat via sociala medier.

– De säger att jag är bortskämd från början och haft det för lätt i livet och massa andra saker, mina föräldrar har det gott ställt. 

– Men kommentarerna är taggande för mig, jag ser det som avundsjuka, det är motiverande, jag bryr mig inte så mycket om det. Andra har berömt mitt driv, så det är inte bara hat.

William Sjöholm
William Sjöholm
Williams ekonomitips

1. Jobba!

Jobba så mycket du kan, och jobba mycket helg, det ger ofta dubbelt betalt.

2.  Sluta med små utgifter

"Om du köper en Nocco och en powerbar varje dag för att du är sugen kanske det kostar 60 spänn om dagen. På ett år blir det väldigt mycket pengar. Drick ditt kaffe hemma."

3. Bo billigt

Bo så litet och billigt som möjligt. Hyr ut lägenheten när du är borta.

4. Placera

Lägg sparade pengar i säkra fonder med liten risk. På sikt stiger de nästan alltid i värde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!