21 spartips i fattigveckan – så drygar du ut kassan

Vi är inne på sluttampen av årets – och kanske decenniets – absolut fattigaste vecka. Inflation, elräkningar och stigande matpriser har grävt djupa hål i upplänningarnas plånböcker. Men det finns knep att ta till för att få styr på ekonomin igen – här är 21 av dem.

Har du en överbliven guldkedja, klocka, elektronik som du inte använder eller en schysst väska. Pantsätt dem.

Har du en överbliven guldkedja, klocka, elektronik som du inte använder eller en schysst väska. Pantsätt dem.

Foto: Adam Wrafter

Ekonomi2023-01-22 11:00

1. Bilpool på jobbet

Pendlar du till jobbet och har svårt att lösa transporterna till och från arbetet med kollektiva färdmedel eller cykel, gå samman med kollegor som bor i närheten och bilda en bilpool. Ha en gemensam mötesplats där alla möter upp på morgonen innan avfärd. Du sparar pengar och bidrar till ett något sundare utsläppsklimat.

2. Nyttja bibliotekets ljudböcker

På biblioteket finns inte bara vanliga pappersböcker, de har även en helt gratis ljudbokstjänst. Här kan du också läsa både tidskrifter och dagstidningar. Då kan du spara in på både en och två prenumerationer, och därmed flera hundralappar varje månad.

undefined
För ljudboksfantasten finns massor med pengar att spara på bibliotekens ljudbokstjänst.

3. Sänk värmen

Bara genom att sänka inomhustemperaturen en grad kan du spara fem procent av elkostnaden. Sänker du två grader kan du spara in tio procent. Stäng av golvvärme och handdukstork en period också, de smygslukar energi.

4. Använd ekofunktionen på hushållsmaskinerna

Kan du välja ekoprogrammet på disk- och tvättmaskin finns även här hundralappar att spara.

– Jag har tänkt "gud, det tar tre timmar om jag kör tvättmaskinen på eko", men det drar bara ungefär hälften av elen jämfört med om du kört utan ekoprogrammet, säger Christina Sahlberg, privatekonom på Compricer.

undefined
Christina Sahlberg är privatekonom på Compricer.

5. Inventera skafferiet

Skaffa dig en god överblick över vad som finns i köksskåpen. Dels kan du laga mat på de varor du redan har hemma, och på så vis spara pengar, dels slipper du lägga onödiga pengar på att köpa produkter du redan har.

6. Titta, lukta, smaka

Stirra dig inte blind på bäst före-datumet. Många varor är fullt ätbara även därefter. Ser maten okej ut, luktar bra och smakar som vanligt är det bara att köra. Förbrukas före-datumen ska man däremot hålla sig till.

7. Följ shoppninglistan i matbutiken

Planera dina inköp på förhand och köp inte en massa extravaror, men var flexibel och öppen när du går och handlar i matvarubutiken. Det går att prioritera om till vissa delar på den shoppinglista man skrivit. Titta efter röda priser och jämför priset på jämförbara varor – är fläskfilén dyr kanske man ska satsa på ryggbiffen eller kalvschnitzeln om den är billigare. Eller kanske är det billigare att köpa just osten på en annan affär, där priset är lägre på den varan? Sikta också på varor som är i säsong, eftersom de brukar vara billigare. Är avokadon eller tomaterna väldigt dyra just nu kanske du kan välja något annat.

8. Byt butik

Var man köper sin mat kan ha stor inverkan på plånboken. För en familj på fyra personer kan det skilja över 20 000 kronor på ett år beroende på vilken butik du handlar i – för samma varor.

undefined
"Ta reda på vilken affär som är billigast i ditt område, och försök handla där", tipsar Christina Sahlberg.

9. Gör matlådor

Gör storkok och laga så mycket mat som möjligt hemma. Skippar du utelunchen och äter medhavd mat istället kan du spara 1 500 till 1 800 kronor varje månad – per person.

10. Baka eget bröd

Inflationen har slagit hårt mot brödpriserna. I dag kan en limpa bröd kosta upp mot 40 kronor. Välj istället att köpa två kilo vetemjöl (som kostar 35-40 kronor) och baka ditt eget bröd. Förutom mjölet behövs vatten och jäst. Två kilo mjöl ger tre till fyra limpor till en billigare penning än om du handlar butiksbakat bröd.

11. Nya kläder

Sugen på nya kläder? Då är det dags nu. Det menar Cathrin Bräck, i dag butikschef för pantbanken Sefina, som har en bakgrund i klädbranschen:

– Vecka tre (16 till 22 januari) – det vill säga veckan innan januarilönen – är den vecka på året som klädbranschen sänker sina priser allra mest. Behöver man något nytt, då ska man handla nu, tipsar Cathrin Bräck.

undefined
Cathrin Bräck är Sefinas butikschef i Uppsala.

Handlar du online är ett annat tips att alltid kolla om det finns någon rabattkod tillgänglig innan du slår till. Kanske har du ett förmånsprogram via jobbet som erbjuder rabatter i några butiker?

12. Träna ute, eller hemma

– Många har gymkort, och det är förstås jättebra att träna. Om det är vad som gör att man motiverar sig att gå och träna, säg inte upp det. Men gymkort är ofta ganska dyra, så se över om det går att skaffa ett billigare kort. Eller kanske har du ett utegym i närheten, eller några vikter hemma så du kan träna där en period? säger Christina Sahlberg.

13. Spara ihop till en buffert

Se till att spara undan pengar till en buffert som du kan använda till oväntade utgifter, som ett akut tandläkarbesök eller om frysen går sönder. Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, rekommenderar åtminstone två månadslöner, men mer ändå kan behövas. Är du beroende av bil till och från jobbet behöver du en större buffert för att mäkta med verkstad eller nya däck, och villaägare behöver en större buffert än lägenhetsboende.

– Buffert är din krockkudde i ekonomin, säger Elin Håkansson, skuld- och budgetrådgivare på Uppsala kommun.

14. ...som du lägger på ett sparkonto med ränta

Se till att dina pengar jobbar för dig även när de ligger still på banken. Har du 50 000 kronor på ett räntelöst konto är de fortfarande värda 50 000 kronor efter ett år, eller till och med mindre på grund av inflationen. Men lägger du pengarna på ett sparkonto med två procents ränta har du istället 51 000 kronor efter ett år – utan att ha lyft ett finger. Många bäckar små.

15. Sälj saker

De svenska hushållen har i snitt 38 oanvända prylar hemma, till ett genomsnittligt värde av 18 000 kronor, enligt en undersökning av Kantar Sifo. Ta ett varv på vinden eller glänta på dörren till förrådet – finns där något du kan avvara, och dessutom tjäna en hacka på? Blocket, Tradera och Facebook Marketplace är alla bra ställen att sälja sina prylar på.

undefined
Det kan löna sig att ta en titt i servisskåpet. Märkena Gefle Upsala-Ekeby, Rörstrand och Gustavsberg är populära, och i rätt design kan de säljas för tusentals kronor.

16. Gå till pantbanken

Har du en överbliven guldkedja, klocka, elektronik som du inte använder eller en schysst väska. Pantsätt dem.

– Vill du undersöka möjligheten att pantsätta något, kom in till oss så gör vi en värdering och så får du förslag på ett lånebelopp. Är du intresserad så pantsätter du varan och kommer efter tre månader och löser ut den eller så avtalar vi direkt om en försäljning, berättar Cathrin Bräck.

Hon berättar att urvalet av varor som pantsätts ökar.

– Är du osäker på någonting kom in till oss gör vi en värdering, så kan du se avgöra om det känns bra och du är nöjd.

undefined
Har du en överbliven guldkedja, klocka, elektronik som du inte använder eller en schysst väska. Pantsätt dem.

17. Hyr ut ett rum eller en bostad

Kanske kan du hyra ut ett rum i din bostad, eller din sommarstuga ett tag? Eller flytta ut dit själv och hyra ut din lägenhet? Kanske kan du flytta ihop med en kompis eller särbo under en period, för att sänka månadskostnaderna?

– Många har också förråd, garage eller rum som man inte vill hyra ut för att bo i, men som man kan hyra ut som just förråd, tipsar Christina Sahlberg.

18. Förhandla om dina lån och avtal

Har du ett bolån, börja med det. Kolla vad du betalar för ränta nu, och kika runt om du kan få en bättre ränta någon annanstans. Prata sedan med din egen bank och se om de kan matcha ditt nya, lägre erbjudande. Byt annars bank. Gör sedan samma sak med elavtalet, och med andra lån och försäkringar du eventuellt har. Bilförsäkringen kan man generellt spara massor på.

– Du kan också dela upp det så det inte känns övermäktigt. Bestäm dig för att kolla bolånet i januari, elavtalet i februari, och så vidare, säger Christina Sahlberg.

undefined
Arturo Arques är privatekonom på Swedbank.

19. Se över dina abonnemang

Rensa och se över abonnemangsfloran av tidningar, TV-kanaler och annat. Behöver man verkligen abonnemang på flera olika fritids- och friluftsmagasin? Kanske kan du gå ner till en lägre bredbandshastighet och spara några hundralappar varje månad? En UNT-läsare berättar att det är väldigt lätt att även glömma sina provabonnemang där man testar något ett par veckor, men sedan glömmer bort att säga upp abonnemanget.

20. Undvik lån och krediter

Handla inte för pengar du inte har, och undvik så långt det går att låna pengar för att betala av andra lån. Det är lätt att man hamnar i en ond spiral som är svår att ta sig ur.

– Vet man att man jobbade mycket i julas och har en extra stor lön som kommer om tre dagar, men tar ett mindre lån för att betala av en räkning som förfaller nu är det en sak. Men att låna utan att veta när man kan betala tillbaka är oroväckande, säger Elin Håkansson.

undefined
"Den som inte har råd att spara ihop i förväg har heller inte råd att betala i efterhand", säger Arturo Arques om att undvika konsumtionslån och -krediter.

21. Gör en årsbudget

För att undvika att hamna i akut penganöd framöver är det bra att planera din ekonomi, helst för ett helt kalenderår framåt. Gör en plan för varje månad, eftersom utgifterna varierar beroende på årstid, högtider och semestrar.

– Något vi till exempel vet ska hända är julen. Då behöver man redan nu bestämma sig för vad den får kosta i år, och hur mycket pengar man behöver lägga undan till det varje månad. Samma sak gäller med exempelvis sportlov, semester och student, säger Elin Håkansson.

– Gör tre kolumner: inkomster, faktiska levnadskostnader och nödvändiga levnadskostnader. Skriv ner inkomsterna, och titta sedan på kontot och prata med familjen om vilka faktiska levnadskostnader ni har – var tar pengarna vägen? Sedan rannsakar du dig själv och tittar på vad av det här som faktiskt är nödvändigt. Att ta en kaffe på stan är jättetrevligt, men ingen nödvändig levnadskostnad. Att gå på teater är också jättetrevligt, men ingen nödvändig levnadskostnad. Gör man det här kommer man att upptäcka att de allra flesta hushållen skulle kunna minska sina faktiska levnadskostnader med 20-30 procent, säger Arturo Arques.

Se också till att följa upp din budget regelbundet. Håller du dig till planen? Om inte, var brister det? Vad kan du ändra på?                  

Sitter du illa till?

• Har du en räkning eller en skuld som du just nu inte har råd med, prova att kontakta företaget och be om att få skjuta fram förfallodagen. Då köper du dig själv lite mer tid.

• Ansök om tillfällig amorteringslättnad hos din bank, så kan du eventuellt få pausa dina amorteringsbetalningar en tid.

• Vänd dig till en skuld- och budgetrådgivare i din kommun. I Uppsala och Knivsta kan du nå dem på 018-7271823.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!