– De senaste två åren har vi utökat med ett 20-tal anställda och konsulter. Vi behöver hela tiden fler ingenjörer. Bristen på ingenjörer påverkar många företags utvecklingstakt.
Det säger Predrag Pucar, vd på Nira Dynamics. De utvecklar mjukvara till bilar, och storsäljaren är en applikation som beräknar däcktrycket och ger informationen till föraren via instrumentpanelen. Däcktrycket påverkar både bilens köregenskaper, utsläpp och däckens slitage.
– Både EU och USA har infört lag på den här typen av datainsamling i nya bilar.
Flera andra länder är på väg, bland annat Kina och Korea, säger Predrag Pucar.
Efter att Audi köpte upp Nira öppnade sig en ny värld för Mjärdeviföretaget.
– Nu ska vårt system sitta på stora delar av VW-gruppens bilar. Det blir lönsamt först i stora serier.
VäxtvärkNira Dynamics har totalt cirka 35 anställda och 15 konsulter. Man har 20 testförare som provar systemet i nya bilmodeller, och på olika platser i världen. På flera sätt lider företaget just nu av ett angenämt bekymmer: Växtvärk.
– Vi behöver bygga ut vår verkstad, och vi har hyrt in oss på ytterligare ett plan för våra ingenjörer.
Verkstaden hoppas man att fastighetsägaren är beredd att bygga ut.
– Där kan det ju också vara viktigt att kommunen är välvillig med bygglov och liknande. För vår del är det viktigt att bli kvar i Mjärdevi science park. Våra anställda värdesätter att vara nära både universitetet och andra dataföretag.
Kontakt med kommunenUnder sina två år som vd har Predrag Pucar inte behövt ha någon större kontakt med Linköpings kommun. Men nu kommer Niras kunder med allt fler elbilar, och därför har företaget ansökt om att få en laddningsstolpe till Mjärdevi.
– Vårt förslag är att ha en allmän laddningsstolpe här ute i Mjärdevi och vi hoppas att kommunen kan hjälpa till med det. Det krävs extra mycket elkraft för att kunna snabbladda en bil, säger Predrag Pucar.