I Östergötland var år 2012 andelen kvinnor bland chefer år 33 procent. Med den takt som de kvinnliga cheferna blir fler kommer det att dröja till år 2033 innan könsfördelning är jämn bland länets chefer, enligt Sveriges chefsorganisation Ledarna.
Deras jämställdhetsbarometer visar att det ser väldigt olika ut på olika nivåer. Kvinnorna finns framförallt på de lägre chefsnivåerna. I Östergötland finns bara två kvinnliga vd:ar i de 50 största bolagen i länet. Bara Värmland har en sämre siffra med endast en kvinnlig vd.
– Utvecklingen går för långsamt. Sverige har inte råd att slösa bort kompetens och därmed konkurrenskraft genom att fortsätta välja bort hälften av potentiella chefsämnen säger Annika Elias, ordförande i Ledarna.
Östergötlands landshövning Elisabeth Nilsson tror att de låga siffrorna beror på att Östergötland har många stora industriföretag inom branscher som traditionellt varit mansdominerade. Hon har själv haft chefspositioner inom industrin.
– Det var inte alltid lätt att som 31-åring bli chef över en massa människor. Men jag upplevde mig aldrig som ifrågasatt just i egenskap av att vara kvinna. Däremot vet jag att det betydde mycket för andra kvinnor att jag lyckades ta mig uppåt i en så mansdominerad bransch.
Hon tror inte kvotering är lösningen, och menar att det inte finns något glastak för kvinnor.
– Jag ser ljust på framtiden. När jag som ung kvinna gick in i en mansdominerad bransch sa man att jag skulle få det tufft. Så är det inte längre, men alla förändringar tar tid.