-- Jag gick med lie redan i mitten av 1930-talet. Så man har liksom växt ifrån det, sa Ragnar Andersson, skrattade och torkade svetten ur pannan.
Varmt var det och dammet yrde. Men humöret var på topp. Liksom entusiasmen.
Gården Götevi ligger intill Svartån strax söder om Ekeby kyrka. Vi befinner oss i Boxholms kommun.
-- Man känner sig lite ringrostig. Det är nog 40 år sedan jag mejade hemma hos mor och far i Boxholm. Men kul är det. I alla fall när det handlar om måttliga arealer, tyckte Birger Nilsson.
Att meja är som att cykla. Har man en gång lärt sig sitter det i, oavsett hur länge man varit ifrån. Det bevisade Ragnar, Birger och Lasse Ahl. De mejade havren med en fart som binderskorna hade svårt att hänga med i.
-- Det är nog 50 år sedan jag band havre och gjorde öppenrök, berättade Kerstin Andersson.
-- Man blir onekligen lite nostalgisk och gamla minnen väcks till liv.
När nekarna, eller kärvarna som de kallas i juletid, bundits ställs de mot varandra i en formation som kallas öppenrök.
-- Jag är från Värmland och där kallar vi det för "muge", sa Britta Andersson som tillsammans med Inga-Lisa Nilsson såg till att nekarna ställdes på rätt sätt.
Nedtill ska det bildas ett mellanrum, stort nog för en hare att ta sig igenom, för att torkningen ska gå så fort som möjligt.
-- Vi räknar med att få ihop ett 20-tal öppenrök med 20 nekar i varje, vilket bör räcka, och förhoppningsvis har havren torkat till den 7 september, sa hembygdsföreningens ordförande Lars Andersson.
-- Då ska vi dra igång vårt gamla tröskverk, som härrör från början av förra seklet, med hjälp av en inlånad tennkulemotor från Vadstena motormuseum.