Under lördagen anordnade Ekeby och Åsbo hembygdsföreningar tillsammans med Krafttaget och Sensus studieförbund arkeologins dag i Boxholms kommun.
Arkeologen Göran Gruber från Riksantikvarieämbetet i Linköping höll först en föreläsning i Svartålokalen i Ekeby på temat från sten till brons. Därefter blev det ett besök vid hällkistan i Öringe.
Föreläsningen handlade om den yngre stenåldern (ca 4000- 1800 f. Kr). Hällkistan i Öringe är ett exempel på fynd från den tidsepoken. Den upptäcktes redan 1907 och är daterad till 2000-1500 f. Kr. Hällkistan är nedgrävd i backen med granithällar som står upp. Locket är försvunnet sedan långt tidigare, och även en del stenar är borta. Graven har ett förrum och en kammare.
-- Men hällkistor kan ha upp till tre rum, och varierar i längd mellan två till tio meter och en till fyra meter i bredd. I dessa kan upp till ett 60-tal individer ligga begravda. I Öringe fann man dock inga skelett, men man hittade två dolkar och två spjutspetsar av flinta, berättar Göran Gruber.
Nyligen fann arkeologerna också en boplats i Bleckenstad, ett par kilometer från Öringe, daterad till ca 3770-3490 f. Kr. Också i Ekeby har två säkra fynd gjorts. En båtyxa hittades i Svartåvallen 1932. Dessutom en flintmejsel.
-- Den senare delen av den yngre stenåldern, åren mellan 2350-1800 f.Kr. ser vi arkeologer som en övergångsperiod till ett bronsålderssamhälle. Det började då ske en kraftig social skiftning i samhället. En elit växte fram som inte fanns lika tydligt dessförinnan. Ett hövdingasamhälle, säger Göran Gruber.
Sammanlagt har arkelogerna dokumenterat fyra hällkistor i Ekeby socken och två i Åsbo. Totalt finns 1 500 hällkistor i Sverige, varav ett 50-tal i Östergötland.