Krasse, petunior och ringblommor, luktärter och rosenskära. Ett helt fång blommor har de plockat i klassens egen odling för att göra ett blomsterarrangemang. Och det kommer att bli fler!
Vi träffar dem när de har lektion i skolträdgården tillsammans med sina klasskompisar. Samtidigt har elever ur årskurs 1 teckningslektion för sin klasslärare Birgit Jönsson. Temat är solrosor. Mattias Molin och Emil Olsson står på var sin sida av ett staffli och försöker få ett bra perspektiv på skolträdgårdens högsta solrosor. Nora Dahlström och Emma Sällberg har dragit sig undan lite grann för att få vara i fred med sina teckningar. Jessica Öhman och Wilma Bergdahl testar doften på luktärterna. Resten av klassen har upptäckt en groda i kompostkorgen och eleverna är just nu fullt upptagna med att studera den.
På Ekängskolan ingår skolträdgården som en del i undervisningen. Det är en fortsättning av det skolträdgårdsprojekt som tidigare fanns vid Rystads skola. Sedan vårterminen 2003 är skolan i Rystad nedlagd men skolträdgården har återuppstått vid Ekängsskolan, dit Rystadseleverna och deras lärare flyttat.
En av de engagerade lärarna från Rystad är lågstadielärare Birgit Jönsson. Hon berättar att impulserna bland annat hämtats från Coombes school i England där skolgården och utomhusmiljön utnyttjas som klassrum.
- Idén med solrosfältet har vi inspirerats av från Coombes, säger hon. Men på Ekängsskolan är fältet" än så länge i miniformat.
- Men utomhuspedagogik är inte bara trädgårdsland, säger hon.
- Skolträdgården kommer in i snart sagt alla skolans ämnen. Det är viktigt att kunna följa växternas livscykel på nära håll, utvecklingen från frö till blomma. Växterna inspirerar till målning på teckningslektionerna, eleverna mäter solrosor och skapar statistik och diagram under mattelektionerna. Ettorna lär sig växtnamn och lästränar samtidigt.
Rystads skola ingick under en treårsperiod i ett EU-projekt där man samarbetade med skolor i Linz i Österrike, Bochum i Tyskland och Birmingham i England.
De lärare som är med från Rystadtiden är vana att arbeta med utomhuspedagogik. Allt flerupptäcker möjligheterna.
- Inte minst nu när många under lärarutbildningen får möjlighet att studera ämnet på Centrum för miljö- och utomhuspedagogik vid universitetet här i Linköping, säger Sofia Gustafsson som är klasslärare i 5:an.
Rystadmiljön och skolträdgården där var unik i sitt slag, men i Ekängen finns andra kvalitéer och möjligheter: närheten till Roxen, till skogen och slätten och jordbrukslandskapet.
Konstnären Gunilla Bandolin har gjort ett lusthus, ett konstverk som ingår i utemiljön och som kan användas som samlingsplats, men kanske också som växthus.
Bit för bit erövras skolgården för utomhusverksamheten. Allt är möjligt!