Efter konkursansökan: "Det känns för jävligt"

Företaget bakom kedjan 4Sound, som säljer musikinstrument, har ansökt om konkurs. Konkursen berör 18 butiker i landet – bland annat i Linköping och Norrköping.

Konkursansökan berör kedjans butiker i Linköping på Klostergatan och i Norrköping på Nygatan.

Konkursansökan berör kedjans butiker i Linköping på Klostergatan och i Norrköping på Nygatan.

Foto: Fredrik Quist/Thomas Möller

Östergötland2019-10-10 10:30

På onsdagen kom uppgifter om att Music Retail Norway, som driver åtta 4Sound-butiker i Norge, ansökt om konkurs. Nu står det klart att konkursen även berör verksamheten i Sverige och Danmark. 

En konkursansökan, som rör den svenska delen, har lämnats in till Norrköpings tingsrätt. I Sverige finns 18 butiker med totalt cirka 130 anställda. Kedjan, som specialiserat sig på att sälja musikinstrument och ljudutrustning, har en butik i Linköping på Klostergatan och en butik i Norrköping på Nygatan. 

I Danmark finns, efter att fyra butiker stängts ned i september, endast en butik kvar, i Köpenhamn. 

– Vi lämnade in en konkursansökan till Norrköpings tingsrätt för Music Retail Sweden i går (läs på onsdagen), säger Patrik Johansson, styrelseledamot och retail-ansvarig för bolaget i hela Skandinavien. 

Vad är orsaken till att kedjan har hamnat i den här situationen?

– Vår bransch har varit extra hårt ansatt av e-handeln under många år. Vi faller under vår omställningsprocess för att göra om vår affärsprocess. 

Vad blir kvar av verksamheten?

– Det är för tidigt att säga, konkursförvaltarna är i gång i dag. Vi väntar också på svar om vad som ska hända. 

Hur känns det här?

– Det känns för jävligt, vi är i chock. Under hela 2019 har vi gått igenom ett stålbad. Vi har haft en plan som vi har varit helt säkra på ska vända det här. Vi har fått jättefint stöd av våra leverantörer och framför allt har våra butiksteam gjort en heroisk insats. Vår bank fäller oss precis innan målsnöret.

Kan någon annan intressent ta över butikerna?

– Det finns absolut möjligheter. Vi har redan tagit bort en del olönsamma verksamheter i bolaget genom att stänga en del butiker. Det finns absolut en bärighet. Vi hade vänt det här om vi hade fått mer tid och om vi hade haft banken med oss. Då hade det löst sig. 

Under torsdagen kommer även en konkursansökan att lämnas in i Köpenhamn – en ansökan som berör den danska verksamheten. 

Av konkursansökan som lämnats in till Norrköpings tingsrätt framgår att Music Retail Sweden haft en omsättning på cirka 300 miljoner kronor. Bolaget är nu dock på obestånd och kan inte betala sina skulder. Förra året redovisade bolaget en förlust efter finansnetto på cirka 19,7 miljoner kronor. 

Vi har varit i kontakt med anställda i butikerna i både Linköping och Norrköping. De har dock avböjt att kommentera situationen. 

Music Retail Sweden, som driver musikkedjan 4Sound, har ansökt om konkurs. Här butiken på Klostergatan i Linköping.
Music Retail Sweden, som driver musikkedjan 4Sound, har ansökt om konkurs. Här butiken på Klostergatan i Linköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!