– Det här är något som sprider sig som en löpeld genom Sverige. Det känner du väl till, säger hon och syftar på omfattande uppsägningar i hela landet till följd av det nya avtalet för deltidsanställda brandmän.
Kritiken från deltidsbrandmän över sänkta ersättningar och försämrade villkor är massiv efter att Kommunal, Vision, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Arbetsgivarförbundet Pacta och Brandmännnens Riksförbund (BRF) undertecknat ett nytt avtal för räddningspersonal i beredskap – det så kallade RiB 17.
Men brandmännen i Åtvidaberg menar att det främst är kritik mot RTÖG bakom beslutet att gemensamt lämna in sina uppsägningar.
– Jag tror att avtalet är en stor bidragande orsak. Man är inte nöjd med det avtal som SKL och Pacta slutit på central nivå. Jag hoppas att SKL och Pacta gör vad som krävs för att förklara det som är bra med det nya avtalet.
Mari Hultgren tillbakavisar kritiken mot Håkan Dahm och gör en liknelse med en kommun.
– En förbundsdirektör är att jämställa med en kommundirektör. Om det blir problem på en förskola i en kommun, så är det inte kommundirektören som åker dit. Vi har flera chefsled därinnan och vi kommer att titta på dem.
Hon beklagar brandmännens beslut.
Leder det till några åtgärder, exempelvis rekryteringsinsatser?
– Inte i nuläget. Vi ska kunna upprätthålla beredskapen. Vi har sedan tidigare planerat särskild dialog. Jag vill säga att vi har en dialog och att vi anställt två Rib-chefer för att deltidarna inte ska känna sig borttappade i systemet.