Katter utgör de flesta av invånarna på Slaka Djurhem som drivs av Linköpings Djurskyddsförening. Föreningens ordförande Annelie Daging delar med sig om hur de gör när det blir varmare temperaturer.
– Vi kan gå undan och svalka oss, men det kan inte alltid djuren så då måste vi hjälpa dem.
Alla katterna har skuggiga utrymmen och ibland stängs dörrarna till rastgårdarna för att minimera insläppt värme. Tack vare djurhemmets satsning på persienner, markiser och kylande luftvärmepumpar hålls husen svala så att inte så kallade kyldynor eller liknande behövs.
Vad har ni för rutiner om ett djur får värmeslag?
– Hittills har det aldrig hänt, men vid symptom skulle vi omedelbart åka till veterinär, säger Annelie.
Vid ett längre strömavbrott däremot kan riskerna öka markant. Annelie ryser vid tanken och berättar att de då skulle ställa in dunstande vattenhinkar och vara extra noga med att utestänga solljus och varmluft.
Katter är generellt välrustade för att klara värme. De har ytliga blodkärl i öronen och svettkörtlar i trampdynorna, vilar dagtid och tvättar sig för att få samma effekt som när vi svettas. Men det är ändå viktigt att hålla koll på om något skiljer sig från det vanliga.
– Tvättar en katt sig mer än den brukar kan det vara ett tecken på att det är för varmt, säger Linköpings-etologen Paulina Lundberg. Även hässjande (snabbt flämtande med öppen mun), som hos hundar inte behöver vara oroväckande, indikerar överhettning hos katten.