Det blir östgötarnas uppdrag

Det börjar klarna hur platserna i riksdagens 15 utskott ska fördelas mellan de olika politikerna. Socialdemokraterna och Centern har bestämt sig.

29 september 2018 18:00

Det blir 17 ledamöter i varje utskott och inom kort ska samtliga partier presentera namnen på sina ledamöter. Valen fastställs sedan av riksdagen i nästa vecka.

Socialdemokraterna har placerat sina östgötska riksdagsledamöter enligt följande:

Johan Löfstrand fortsätter som ledamot och gruppledare för Socialdemokraterna i civilutskottet. Han är partiets talesperson i bostadspolitiska frågor.

– Nästa utmaning är att vi måste se till att bygga billigare, vi måste se till att fler människor får en god bostad, säger han om framtidens utmaningar på området.

Teresa Carvalho blir ledamot i socialförsäkringsutskottet, Mattias Ottosson blir ledamot i försvarsutskottet, Johan Andersson blir ledamot i arbetsmarknadsutskottet och ersättare i EU-nämnden och Eva Lindh blir ersättare i finansutskottet.

Även Centerpartiet har sina ledamöter klara. Där landade inga tunga poster i Östergötland. Centern får endast en ordförandepost och det blir Kristina Yngwe från Skåne. Hon tar över som ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.

Centerns östgötske riskdagsledamot Magnus Ek blir ersättare i miljö- och jordbruksutskottet, samt utrikesutskottet.

Riksdagens utskott är viktiga, det är där som alla beslut förbereds innan det läggs fram för alla riksdagens 349 ledamöter.

Med 17 ledamöter får dock utskotten en smått hopplös fördelning om den nuvarande blockpolitiken består. Det rödgröna blocket har 7 ledamöter, Alliansen 7 och Sverigedemokraterna 3 i varje utskott.

Alla former av blockbundna regeringar kommer därmed att få svårt att skapa majoritet i utskotten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Olsson