Som det mesta i dessa dagar har även kladdkakan sin egen dag. Sedan 2008 är den sjunde november vikt för den omåttligt populära kakan, som blir allt mer äten. Östgötar och smålänningar är dock inte de största mofflarna av kladdkakan, enligt Arla som gjort en undersökning inför dagen kommer boende i Västernorrland och Jämtland käka allra mest i dag (37 procent). Över hälften av de svarande i målgruppen 15 till 22 år svarade att de kommer att äta kladdkaka på Kladdkakans dag.
– Kladdkaka är det mest sökta receptet på arla.se och ett av de mest populära bakverken på konditori. Att kladdkaka är ett av de mest älskade bakverken i Sverige råder det ingen tvekan om, säger Catarina Molin Österlund, ansvarig för recept och matinspiration på Arla.
Varje år genomför Arla en tävling där nya recept på kladdkakan kan skickas in. Barn mellan 10 och 14 år får delta och årets vinnarrecept står En vinnare koras sedan och årets vinnare heter Amy Allegrini som kammade hem priset med sin kladdkaka med marängsviss-topping. Här nedan följer hennes, och ytterligare ett par, goda kladdkakerecept.
Kladdkaka med marängsviss-topping
Ingredienser:
100 g margarin
2 ägg
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 1⁄2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 krm salt
Topping:
2 dl vispgrädde
2 bananer
1 1⁄2 dl små maränger
strössel
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret i en kastrull och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda ner de torra ingredienserna och rör ner det smälta smöret. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 12 min. Låt kakan svalna. Vispa grädden och klicka över kakan. Strö över skivad banan, maränger och strössel.
Recept: www.arla.se
Kladdkaka De Luxe
Ingredienser:
4 dl strösocker
3 st ägg
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
150 gram smör
2 dl vetemjöl
Kolatäcke:
100 gram smör
2 dl strösocker
1 dl kakao
1 dl vispgrädde
Dekoration:
2 st fikon, färska
12 st kanderade violer
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en bakform (ca 24 cm i diameter) med smör och häll ner kokosflingor så att sidorna täcks. Rör ihop socker och ägg. Blanda kakao, vaniljsocker, mjöl och salt. Rör ner smält smör och blanda i vetemjöl till sist. Bred ut smeten i bakformen. Grädda mitt i ugnen i ca 35 min. Låt kakan svalna och pudra över lite florsocker. Kolatäcke: Smält smör och socker i en kastrull. Sikta ner kakaon, häll i grädden och koka till en tjock smet under omrörning. Låt krämen svalna innan den läggs ovanpå tårtan. När kolatäcket svalnat dekoreras tårtan med färska fikon och kanderade violer eller andra vackra frukter och bär.
Recept: www.tasteline.se
Kladdkaka med Digestivekex
Ingredienser:
2 dl socker
2 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
1 nypa salt
125 g smör
2 st ägg
2 msk snabbkaffe
10 st digestivekex
0.5 dl mixade Digestivekex att bröa formen med.
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Bryt Digestivekexen i stora bitar och blanda dem tillsammans med resten av de torra ingredienserna till kakan i en skål. Smörj en form (gärna med löstagbar kant) om ca 24 cm och ”bröa” den med Digestivekross. Smält smöret och rör ned äggen däri, samt tillsätt snabbkaffe. Vispa ej! Vänd snabbt ned smörsmeten i den torra bunken och rör om försiktigt. Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen, ca 14-17 minuter. Håll koll på kakan, den är klar när smeten precis ”stannat”. Tag ut kakan från ugnen och kyl sedan ned den i frysen ca 20 minuter (då blir den lätt att skära upp och blir perfekt kladdig). Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Recept: www.recept.nu