Åklagare tar över utredning om bluff-fakturor

Polisutredningen kring de falska fakturorna som lurade Åtvidabergs kommun på nära 2 miljoner kronor förra vintern har nu lämnats över till en åklagare. Misstankarna rör grovt bedrägeri.

Den här artikeln har fällts av Pressens Opinionsnämnd som finner att Östgöta Correspondenten ska klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed. Länk till Pressens Opinionsnämnds beslut finner du längst ned i artikeln. 2013-11-09 09:29

Polisens utredning visar att det finns runt 40 falska fakturor som skickats till Åtvidabergs kommun. Fakturorna specificerar arbeten som antingen aldrig blivit gjorda eller utförts av helt andra företag. Samtliga har attesterats av den avstängde fastighetschefen.

– Vi pratar om grovt bedrägeri, säger Olle Tjernberg vid polisens bedrägerienhet. Det är han som har lett utredningen fram till den lämnades över till åklagaren.

Det finns dock ännu ingen person som delgivits misstanke om brott. Det är ett beslut som – om det blir aktuellt – kommer att fattas av åklagare Olof Danielsson.

– Jag kan inte svara på om någon kommer att delges misstanke och jag kan heller inte svara på vem i så fall. Det är för tidigt att ta ställning till, helt enkelt, säger han.

Utredningen har pågått sen Åtvidabergs kommun polisanmälde händelseförloppet i april, men det är först nu som en åklagare kopplats in.

Varför lämnas den här utredningen över till åklagare nu?

– Det kan jag inte svara på utan att bryta förundersökningssekretessen, säger Olof Danielsson.

– Det som jag kan säga är att jag haft möte med polisen och gett vissa direktiv och de ska genomföras.

De falska fakturor det handlar om har skickats från nio olika aktiebolag. När Corren i våras gick igenom dessa visade det sig att styrelsen i de flesta av dem bestod av vaneförbrytare. Tre av bolagen var försatta i konkurs och ingen av de inblandade konkursförvaltarna hade kommit särskilt långt. De hade inte hittat de personer som fanns registrerade i styrelsen. Vem som ägde aktierna hade ingen av dem lyckats röna ut. Inte heller hade några räkenskaper hittats.

Nu i november är det endast två av bolagen – Gretevik förvaltning AB och Byggruppen i Uppland AB – som inte är försatta i konkurs.

Den exakta summan som kommunen lurats på av dessa bolag är 1 966 000 kronor.

Här kan du läsa Pressens Opinionsnämnds beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om