De tog emot de skadade efter explosionen

Den kraftiga explosionen som inträffade på Ådalagatan fredagen 7 juni blev en skarp prövning för den östgötska sjukvården. När larmet nådde sjukhusen gällde det att mobilisera snabbt. Nu hyllas sjukvården i sociala medier.

Samuel Kronevik, vårdenhetschef på KAVA, är glad att se att organisationen är riggad för katastroflägen.

Samuel Kronevik, vårdenhetschef på KAVA, är glad att se att organisationen är riggad för katastroflägen.

Foto: Annica Hesser

Östergötland2019-06-13 06:00

Först hördes den kraftiga smällen som med facit i hand hörts på flera mils avstånd utanför citykärnan i Linköping. Därefter tornade ett stort dammoln upp som syntes väl från vårdavdelningarna som ligger högst upp i fastigheterna på Universitetssjukhuset i Linköping.

– Från början trodde många att det kom från byggarbetet på sjukhusområdet, men ingen hade hört en sådan smäll tidigare, säger Robin Olofsson, sjuksköterska och koordinator på den kirurgiska akutvårdsavdelningen KAVA.

Sen kom larmet. Ett bombattentat mitt i city. Ett 20-tal skadade och okänt om det skulle bli fler. 20 ambulanser var på väg till Ådalagatan. Kirurgläkaren på akuten kontaktade Robin Olofsson för att se hur många vårdplatser som kunde frigöras inom en timme respektive fyra. Därefter sattes en stor kraftsamling igång.

Robin Olofsson såg över vilka patienter som kunde flyttas på alternativt skrivas ut. Snart stod det klart att åtta vårdplatser kunde göras om till traumavårdplatser.

– Inom fyra timmar kunde vi vaska fram 21 platser om det ville sig riktigt illa, men det trodde vi inte att vi skulle behöva. Att flytta patienterna var inga svårigheter. Många kunde skrivas ut och en del patienter erbjöd sig själva att åka hem, säger Robin Olofsson

Räknar man antal sängar så motsvarar det som att hela vårdavdelningen på KAVA utrymdes. Till vardags är 21 av 28 vårdplatser öppna på avdelningen. Dessutom stod lasarettet i Motala och Vrinnevisjukhuset i Norrköping beredda att ta emot patienter.

Snart kom de första skadade till avdelningen. Akuten hade gjort en snabb stabilisering innan de skickades vidare till respektive klinik.

– Man blev lite ställd och var inte riktigt beredd, de brukar komma i ett annat skick från akuten. Men vi hade folk som stod redo att ta emot, säger Robin Olofsson.

De vill inte säga något om själva skadorna men vittnen till händelsen har beskrivit hur människor låg skadade med blödande splitterskador utanför fastigheten.

Till en början så fick inte sjukhuset någon tydlig rapport om skadeplatsen, enligt vårdenhetschefen Samuel Kronevik.

–  Man hade inte kunnat utvärdera situationen eftersom det var flerfamiljshus med flera lägenheter.

För säkerhets skull graderades händelsen upp från förstärkningsläge till katastrofläge. Alla kirurger ringdes in och personal kallades in. Nyheten om den kraftiga explosionen spred sig snabbt i både sociala och vanliga mediekanaler och ledig personal hörde själva av sig för att hjälpa till.

– Vi behövde knappt ringa in någon, säger Samuel Kronevik.

Efter lunchtid var det som ett vakuum eftersom ingen visste om det fanns fler skadade i den drabbade fastigheten som hade stor rasrisk. Runt 13-tiden gick US tillbaka till stabsläge. Och vid 14 till normalläge. Då var det lite som luften gick ur, berättar Samuel Kronevik.

Så här i efterhand så tänker de liksom många andra att det är ett under att inte fler blev skadade eller dog. Samuel Kronevik är väldigt nöjd med mobiliseringen.

– Det här var en övning i en skarp situation kan man säga där vi som tur är inte fick den skadebilden som vi hade förväntat oss. Men det är roligt att se att det fungerar väldigt bra vid sådana här händelser.

Totalt fick 19 personer lindriga skador i explosionen, av dessa fick sju personer vårdas på sjukhus och fem kunde senare lämna sjukhuset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!