Årets uppdrag i Tekniska verkens Innovation camp handlade om att hitta en lösning på hur östgötarna ska bli bättre på att kasta skräp på återvinningen. Under 21 timmar har 80 ungdomar klurat på idéer för att lösa uppdraget.

Bland de sex finalisterna var två teman återkommande: Appar för att engagera unga och ge lättillgänglig information samt färgkombinationer för att underlätta och fräscha upp stationerna.

En av grupperna satsade helt annorlunda. De ville engagera östgötarna att tänka grönt genom att skapa jobbmöjligheter för unga. Gruppen bestod av Amelie Selhag, Olivia Bergendal, Hemming Gong och Zacharias Nyholm. Deras idé handlar om att ungdomar ska få sommarjobba på återvinningscentralerna. Där ska de hjälpa besökarna att återvinna och på så sätt själva utvecklas som personer och få arbetslivserfarenhet.

– Vi fick höra att det ofta saknas personal på stationerna och att många besökare vill ha hjälp med att bära. Sedan var det ju väldigt stor efterfrågan på sommarjobb i somras. Vi kombinerade idéerna och kom fram till det vinnande konceptet, berättar Amelie Selhag som läser ekonomiprogrammet på Katedralskolan i Linköping.

Under fredagen presenterade lagen sina lösningar för en jury. Där satt bland andra Tekniska verkens vice vd Klas Gustafsson, som såg positivt på de lösningar som presenterades. Nu tas idéerna omhand av Tekniska verkens affärsutvecklingsenhet.

– Vi går igenom och kollar på vad som är genomförbart. Ibland är det delar ur förslag och även helheter. Det skulle vara intressant att se om det är möjligt att genomföra det här med sommarjobb redan nästa sommar, säger Klas Gustafsson.