De har gjort en 3D-modell av slottet

Känner du igen det slottet? Nu har Linköpingsföretaget Spotscale tillsammans med kända kameratillverkaren Hasselblads gjort en 3D-version av Bjärka Säby slott.

21 oktober 2018 09:45

– Det är ett samarbete som vi har fått till. De har intresse av att testa sin extremt höga upplösning på 100 megapixel på olika sätt. Och vi har vår mjukvara som passar för drönare, säger Spotscales grundare Ludvig Emgård på telefon eftersom han just nu befinner sig i IT-nästet Silicon valley i Kalifornien.

Spotscale grundades 2013 av Ludvig Emgård som tidigare arbetade som produktchef på Linköpingsföretaget C3 Technologies – det som under stort hemlighetsmakeri såldes till IT-jätten Apple. C3 Technologies utvecklade teknik för avancerade 3D-karttjänster, liknande dem man kan se i Google maps. Spotscale i sin tur satsar på att med kamera skanna husfasader och hela kvarter, och sedan bygga 3D-versioner av dem. Principen är algoritmer som kan sätta ihop ett stort antal bilder till en 3D-version. Ett av målen är fastighetsmarknaden i USA.

– Vår teknik passar för en 100-megapixelkamera men faktum är att mobilkamerorna har kommit i fatt ganska bra. Det betyder att tekniken kan användas för inte lika storskaliga projekt, som en villaägare som vill skanna sitt uterum.

Men att jobba med Hasselblads har också ställt Spotscales teknik på sin spets:

– Det är nog den mest maximala per ytenhet vi har gjort. Bjärka Säby är ett litet, behändigt slott. Men det kräver mycket om man ska kunna zooma in på detaljerna i 3D-versionen.

Spotscale har fått uppmärksamhet i flera olika sammanhang, bland annat förra året då man draghjälp av amerikanen Luc Vincent, som var med och startade Googles street view-team, som arbetar med att kartlägga världen med bilder till googles karttjänster. Vincent gick in som affärsängel, med en okänd investeringssumma.

Ludvig Emgård styr i några månader framåt företaget från USA. Han deltar just nu i det åtråvärda och prestigefyllda accelerator-programmet Plug and play i Silicon Valley där han är uttagen bland 1 000-talet entreprenörer.

– Mycket tack vare Mjärdevi-vd:n Lena Mirandas stöd. Det är en otrolig förmån att vara här. Man träffar potentiella investerare hela dagarna. Plug and play är inget torrsim, eller någon utbildning. Det är skarpa möten hela tiden och man jobbar natt och dag för att kunna ta hand om alla kontakter! säger han.

Hur är startup-klimatet där?

– Det finns en otrolig nyfikenhet och generositet. Man hjälper varandra väldigt mycket: "Aha, då måste du träffa den här personen!" är en vanlig kommentar. Det finns också ett betydligt större riskvilligt kapital. När man i Sverige talar om tio miljoner så är det 30 miljoner i Silicon valley.

Och har ni någon ny investerare på väg?

– Nä, nä. Det är för tidigt att säga något om just nu. Men jag tycker att intresset verkar vara stort.

Se 3D-filmen här!

På Youtube kan du se Spotscales 3D-version av slottet. Se den här!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa