Campingkrasch i Mantorp inleder säsongen

Sveriges största återförsäljare av husvagnar och husbilar har försatts i konkurs. En hel koncern med sammanlagt nio företag har dukat under. Under måndagen informerades personalen.

9 mars 2015 08:52

Mobile living group Sweden AB i Mantorp, var moderbolag i den koncern som fram till i fredags var störst i Sverige på att sälja husvagnar och husbilar. De nio bolagen har försatts i konkurs på egen begäran. Konkursansökan är undertecknad av ägaren Mikael Colebring som anger att företagen är på obestånd.

Ett av de nio bolagen är Östgöta Camping-gruppen i Mantorp som i sin tur har försäljningsställen även i Falkenberg, Malmö, Haninge, Upplands Väsby och Borlänge.

Detta gör koncernen till den största inom försäljning till konsument på campingområdet. Koncernen hade 2013 en omsättning på cirka 600 miljoner kronor.

Sammanlagt berörs cirka 60–65 anställda.

Samma ägare har även verksamhet i Finland och Norge, men dessa berörs inte av konkursen.

Corren har sökt Mikael Colebring utan resultat.

På kontoret i Linköping svarar Jörgen Fornander, som är försäljningschef.

– Vi har öppet och väntar på direktiv från konkursförvaltaren, men verksamheten kommer nog att rulla på, säger han.

Till konkursförvaltare för samtliga konkurser har Mikael Kubu på Ackordscentralen utsetts.

Vad som ligger bakom konkurserna är oklart, men generellt har campingmarknaden återhämtat sig sen nedgången i samband med finanskrisen 2008. Marknaden för husvagnar har inte vuxit, men det har däremot marknaden för husbilar.

Bland de nio nu kursade bolagen ingår tre företag som varit mellanhand mellan fabrik och återförsäljare. Dessa är Bürstner Sverige AB, Niesmann Sverige AB och Solifer Polar Scandinavia AB – samtliga med kontor i Vadstena. Dessa tre konkurser gäller alltså inte fabrikerna som producerar husvagnarna och husbilarna.

För Polarfabriken i Dorotea innebär detta att de kanske måste hitta ett nytt sätt att nå konsumenterna. Niesmann och Bürstner har redan alternativa försäljningskanaler i Sverige.

Mobile living group Sweden AB

I koncernen ingår följande bolag som nu försatts i konkurs.

Mobile Living holding AB

Bürstner Sverige AB

Niesmann Sverige AB

Solifer Polar Scandinavia AB

Movera Scandinavia AB

Östgöta Camping-gruppen AB

Svedala Fritidsfordon AB

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Olsson