Bussresenärer åtalas för smuggling

De två östgötar som suttit häktade i Helsingborg, misstänkta för att upprepade gånger ha smugglat alkohol i en buss, åtalas nu vid Helsingborgs tingsrätt.

27 juni 2014 08:47

Den äldre av de båda, en 61-åring, åtalas för att han vid fyra olika tillfällen i maj och juni ha fört in omkring 350 liter vin, 70 liter sprit och 1 500 liter starköl. Då har han avsiktligen brutit mot de regler som gäller för införsel av alkohol, eller åtminstone uppsåtligen lämnat oriktiga uppgifter till tullen.

Den yngre mannen, 32 år gammal, åtalas för att vid två tillfällen i maj ha fört in 120 liter vin, över 900 liter starköl och nära 50 liter sprit.

Åklagaren åberopar skriftlig bevisning i form av deklarationsunderlag, beslagprotokoll, foton på beslagtagen alkohol, samt en beslagtagen inköpslista och en rad sms.

De båda männen har rest med den här misstänkta alkoholbussen från Östergötland många gånger. När tullen har stoppat bussen för att undersöka hur mycket alkohol som funnits där har männen tvingats uppge vad de haft med sig. Till slut tröttnade tullen. Den yngre mannen anhölls i slutet av maj, den äldre i mitten av juni.

Båda är utländska medborgare. Migrationsverket har fått veta att de båda misstänks för smugglingsbrott.

Corren har granskat den organiserade handeln med smuggelsprit sedan i januari i år. Polis och tullare berättar att vissa bussbolag använder målvakter, ofta utländska medborgare, vars uppgift är att resa med bussarna och säga att de är ansvariga för delar av lasten om polis eller tull skulle ställa frågor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!