Hon slussar båtar från hela världen

Det är jobbigt med alla som badar i slussarna. Men annars kan Malin Stenberg inte tänka sig ett bättre sommarjobb än att vara slussvärd på Göta kanal.

Foto:

BRUNNBY2013-08-11 08:00

Jo, det heter slussvärd nuförtiden. Det gamla ordet slussvakt är på väg bort, det för tankarna till en uniformerad man som med kommandoton styr och ställer över båtägare och slussportar. Men den tiden är sedan länge förbi på Göta Kanal.

– Slussvärd är ett mycket bättre ord. Jag tar emot båtarna och hjälper till med tamparna, jag småpratar och svarar på frågor, och så sköter jag naturligtvis slussningen. När det inte kommer några båtar så klipper jag gräs och håller snyggt, berättar Malin Stenberg.

Båtarna blir större

Vi träffar henne vid Brunnby sluss, strax utanför Berg. Regnkläderna hänger oanvända i slussvärdarnas lilla bod, det har varit en fantastisk sommar för en slussvärd.
Malin har just hjälpt segelbåten ”Esmeralda” från Askersund genom slussen, och pratat lite med besättningen.

”Esmeralda” är en stor båt på 40 fot som är så bred att det inte får plats någon annan båt bredvid.

– Båtarna blir större och större. Förr fick man in sex båtar i en sluss, i dag får man in fyra, och ibland bara två. Det gör att det kan bli väntetider under högsäsong, berättar hon.

Följer med kanalbåten

I dag jobbar Malin Stenberg ensam vid slussen i Brunnby, andra dagar arbetar hon vid Karl-Johans slusstrappa i Berg där de är flera slussvärdar samtidigt. I morgon kväll ska hon följa med kanalbåten ”Wilhelm Tham” när den slussar från Heda ner till Roxen. 

Vad krävs för att bli slussvärd? Måste man kunna slå en pålstek?

– Jag kan faktiskt slå en pålstek. Men det är inte knopar som är det viktiga i det här jobbet, det är den sociala förmågan att möta människor på ett bra sätt.

– Man måste kunna engelska, för man träffar folk från hela världen. Och så måste man kunna ta kommandot om det krånglar till sig i slussen.

Vad är det som kan hända?

– När man slussar uppåt är det mycket kraft i det strömmande vattnet. Om båtägarna har lagt tamparna fel kan båtarna börja röra på sig. Då måste jag vara trygg och veta vad som behöver göras, säger Malin Stenberg.

Många verkar vilja prata med dig. Vad frågar de om?
– En del vill höra skvaller från kanalen och undrar om det verkligen är ett skilsmässodike.

Vad svarar du då?

– Att det är överdrivet. Folk bråkar inte mer på kanalen än de gör någon annanstans.

Finns det inga nackdelar med jobbet som slussvärd?

– Ja, det skulle vara alla människor som badar på ett farligt sätt i slussarna. Då får jag vara badvakt – inte slussvärd. Det händer att jag måste avbryta slussandet för att folk badar alldeles för nära, säger Malin Stenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!