Överbeläggningar på Sveriges anstalter gör det svårare att ha kontroll och ökar spänningar mellan de intagna som är fler än vad lokaler och annat i verksamheten är anpassat för, enligt Sekos förbundsordförande Gabriella Lavecchia.
– Det blir svårt att flytta på folk när man ser att situationer är på väg att uppstå. Vart ska man flytta någon när det är 100 eller till och med 110 procents beläggning, frågar hon retoriskt.
Efter onsdagens händelse på Hällebyanstalten i Eskilstuna där två anställda togs som gisslan av två intagna, har Seco åter höjt rösten mot situationen på Sveriges anstalter. En del av kritiken handlar om att nästan var tredje person som jobbar på landets fängelser och häkten är en outbildad vikarie, enligt en intern rapport från Kriminalvården. Andelen har ökat snabbt och växer därtill under sommarmånaderna.
Daniel Runsten är regionalt ombud i Östergötland för fackförbundet Seko. Han menar att det kommer många nya på sommaren som bara har de två veckors introduktion som erbjuds för dem.
– Jag vet att väldigt många anställda gått den 24 veckors grundutbildning och kommit tillbaka färdigutbildade inför sommaren. Men jag har inte koll på hur många som bara har introduktion, säger Daniel Runsten.
De två vårdare som togs till fånga på Hällbyanstalten i onsdags var bägge i 25- till 30-årsåldern. En är utbildad och beskrivs som erfaren, medan den andra är sommarvikarie. Sent på onsdagen kommenterade Kriminalvårdens stabschef Jörgen From Nordin händelsen.
– Att det är en ordinarie och en vikarie är inte konstigt. Så det ser ut, framför allt på sommaren. Det har vi sagt är okej, för även vikarier är bra krafter. Så det är inget som tyder på att det är fel i bemanningen som utlöst detta. Det är inget som tyder på att det har med beläggningssituationen att göra heller, sade han.
På Skänningeanstalten har också pandemin påverkat personalsituationen, då personal från och till har varit sjuka, menar Daniel Runsten. Just nu pågår dessutom en utbyggnad av nya byggnader för att så småningom kunna ta emot fler intagna. Även det kräver extra personal.
– När byggarbetet sker innanför skalskyddet behövs det byggvakter, säger Daniel Runsten.
Vi har sökt anstaltschefen i Skänninge som inte återkommit.