Brändes levande – tre män döms för brutala mordet i Tranås

I höstas larmades räddningstjänsten till en intensiv brand i Tranås. Rökdykare skulle sedan göra en fasansfull upptäckt. Invirad i en blodig filt låg ett delvis förkolnat lik i fosterställning.

De öppna lågorna bröt ut ur fönstret i flerfamiljshuset i det centrala bostadsområdet i Tranås.

De öppna lågorna bröt ut ur fönstret i flerfamiljshuset i det centrala bostadsområdet i Tranås.

Foto: Polisens förundersökning

Brott & Straff2024-07-11 08:00

Nyheten i korthet

  • Tre män har dömts till livstids fängelse för ett brutalt mord i Tranås, där en 21-åring brändes levande i sin lägenhet i oktober förra året.
  • Mordet beskrivs som "i någon mån" planerat och männen greps samma dag som branden startade. Motivet är ännu oklart, men narkotikaskulder och gängkopplingar har utretts.
  • Livstidsdomen har överklagats av samtliga tre männen, som alla nekar till brottet. 20-åringen erkänner medhjälp till misshandel, men nekar till övriga anklagelser.

Det var klockan halv sju på morgonen den 24:e oktober förra året som en brand bröt ut i en lägenhet i ett flerfamiljshus i centrala Tranås och en 21-årig Tranåsbo påträffades död. Snabbt blev det tydligt att det rörde sig om en mordbrand och polisen fick reda på vilka som befunnit sig i lägenheten innan branden anlades i sovrummet. Detta främst efter vittnesuppgifter från en kvinna som varit på plats i lägenheten. Hon tog dock senare tillbaka det hon sagt.

Samma dag som branden greps en 20-årig Tranåsbo. Två dagar senare frihetsberövades även en 37-åring, också hemmahörande i Tranås, samt en 36-åring från Gränna. Till en början var även en fjärde man häktad, men han släpptes och avskrevs helt några månader in i utredningen.

Motivet är ännu oklart, men det har under rättegången funnits uppgifter om en narkotikaskuld, enligt Tranås Tidning. Även uppgifter om gängkopplingar har utretts. Enligt vittnen uppges de äldre förövarna av oklar anledning, blivit irriterade på 21-åringen dagarna innan mordet.

undefined
Innan domen gjordes en större rättspsykiatrisk undersökning av 37-åringen. Den visade at han inte led av en allvarlig psykisk störning när modet begicks.
undefined
20-åringen har erkänt medhjälp till misshandel, men förnekar ytterligare brott. Eksjö tingsrätt har dock gjort bedömningen att han var inblandad i misshandeln och efterföljande brand.
undefined
Den 36-åriga Grännabon hade strax innan mordet kommit ut ur fängelset.

20-åringen, som var vän till offret sedan tidigare och umgicks nästan varje dag, uppges ha släppt in de andra under mordnatten och trion hade börjat misshandla offret med järnrör, slag, våldsamma sparkar och knivhugg i syfte att döda. Men 21-åringen överlevde. Då valde de istället att sätta eld på en filt med hjälp av Zippo-bensin (bränsle till bland annat tändare) och täckte honom med denna innan de lämnade lägenheten. Att 21-åringen levde när branden anlades kunde undersökningen styrka då man upptäckt rök i lungan. Enligt ett vittne hördes offrets skrik i samband med att han brändes till döds.

Nästkommande månader följdes av att ett hundratal vittnen hördes, bland annat mannen och kvinnan som befunnit sig i lägenheten under natten. Dessa var enligt åklagare Heléne Thomasson betydande för utredningen.

Huvudförhandlingen avslutades måndagen 10:e juni och på fredagen den 14:e juni, dömde Eksjö tingsrätt de tre männen som skyldiga till mord och grov mordbrand. Samtliga dömdes till livstids fängelse.

undefined
Det uppbrända sovrummet där 21-åringen fanns död av rökdykare.

36-åringen, som nyss hade kommit ut efter ett fängelsestraff, har tidigare bland annat dömts för flera våldsbrott däribland grov misshandel, men även grovt vapenbrott och rån. 37-åringen har i sin tur bland annat dömts för grov misshandel, våld mot tjänsteman och utpressning. Bägge har även flera narkotikabrottsdomar i belastningsregistret.

20-åringen är den enda av dem som erkänt att han befann sig lägenheten under natten. Till skillnad från de andra dömda har han inte ett lika omfattande brottsregister, utan har sedan tidigare endast dömts för två narkotikabrott. 

Enligt tingsrätten är det inte säkert att samtliga tre hade för avsikt att döda 21-åringen, men att i vart fall 36-åringen och 37-åringen hade det. Mordet beskrivs som att "i någon mån" varit planerat.

– Det är ett brutalt dåd. Det är fruktansvärt hänsynslöst och det uttrycker också tingsrätten i sin bedömning, att målsäganden har utsatts för ett obeskrivligt lidande och måste ha känt en stark dödsångest, sa Heléne Thomasson till TT efter domen.

Livstidsdomen har överklagats av samtliga tre männen. 20-åringen erkänner medhjälp till misshandel men utöver det förnekar alla tre brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!