Koranbränningarna den senaste tiden har försämrat säkerhetsläget.
Under lång tid förväntas Sverige leva under ett förhöjt terrorhot.
Det var beskedet från Säkerhetspolisens chef, Charlotte von Essen, vid en presskonferens på torsdagen. Hon uppmanade dock samtidigt allmänheten att fortsätta leva som vanligt.
Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef i Linköping, ger samma uppmaning:
– Fortsätt som vanligt! Men lyssna på information som kommer från polismyndigheten och andra myndigheter. Sprid inte rykten, för det kan skapa onödig oro.
Föranleder den höjda terrorhotnivån några åtgärder från Linköpingspolisens sida?
– Det jag gör just nu är att sprida information till mina medarbetare. Jag behöver förbereda mina medarbetare på frågor som kan komma från medborgare och media om vad polisen gör i det här läget. Men det påverkar inte mer än så. Vi har haft en förhöjd hotnivå under väldigt lång tid. Under den tiden har vi bedrivit vårt arbete kring säkerhet och lokalt, trygghetsskapande arbete. Det fortsätter vi med.
Vi kommer inte att få se fler poliser på gator och torg?
– Nu handlar det framför allt om att vi behöver öka vår medvetenhet kring säkerhetsfrågor och medarbetarskydd. Det kommer inte direkt att förändra något i vår vardag.
Ann-Christine Rehnström manar dock till ökad vaksamhet:
– Är man osäker på något, sök upp oss, ring till oss, kom in till oss!
Paul Håkansson, kommundirektör i Linköping, säger att kommunen för en pågående dialog med polisen och Säkerhetspolisen.
– Det leder inte till något omedelbart och konkret agerande från vår sida mer än att polisen och Säkerhetspolisen skärper upp säkerheten kring olika aktiviteter och då påverkar det vilka insatser vi gör, men någon allmän förändring av hur vi jobbar leder det inte till.
Paul Håkansson är sparsam med detaljer kring hur samarbetet med Säkerhetspolisen och polisen ser ut, men berättar att det främst handlar om enskilda aktiviteter som demonstrationer och att polisen även bedriver spaningsverksamhet och delar med sig av underrättelser. Utifrån den informationen kan kommunen i samverkan med polisen öka säkerheten.
– Vi har en dialog med Säpo som omfattar främmande makts underrättelseverksamhet i Linköping, det är den ena delen. Det andra är terrorrelaterade hot där det kan handla om personer som finns i Linköping som det finns en risk kring. Både att det kan vara potentiella utförare men också att det kan vara potentiella måltavlor. Det är ungefär så mycket som jag kan säga om det.
Jenny Knuthammar är försvarsdirektör vid länsstyrelsen i Östergötland. Beskedet om att terrorhotnivån har höjts leder inte till några omedelbara åtgärder från myndighetens sida.
– Att arbeta med säkerhetsskyddsfrågor och informationssäkerhet är ett långsiktigt arbete. I ett försämrat säkerhetspolitiskt läge är det viktigt att vi gör det tillsammans för att samhället ska fortsätta fungera i krissituation, krigsfara eller krig.
Kommer några särskilda åtgärder att vidtas?
– Vi kommer säkert öka vår omvärldsbevakning, men vi har löpande samverkan och informationsdelning, det har vi haft under flera år där vi skapar oss aktuella lägesbilder som gör att vi kan fånga upp signaler om ökat hot, säger Jenny Knuthammar.