-- Bra av flera skäl, tycker Gösta Gustavsson som klippte band och höll högtidstal.
-- Trafiksäkerheten är förstås det viktigaste, nu blir skolvägen mycket tryggare för barnen. Men också deras välbefinnande kan öka: med tanke på att en fjärdedel av alla mellanstadieelever är överviktiga i dag, är det bra att kunna cykla till skolan.
Brokinds skola ligger en bra bit från samhället, och den farliga skolvägen diskuterades redan när riksväg 34 byggdes under första hälften av 1960-talet. Då blev lösningen skolpoliser. Att flytta skolan till samhället var ett förslag som förkastades och på senare tid har problemet lösts genom att skoleleverna skjutsats till skolan med buss, eller av föräldrarna.
-- Nu blir skolvägen mycket säkrare, inte minst för att vi på prov stänger av den branta anslutningsvägen, Sandviksvägen, för biltrafik mellan sju och åtta varje morgon, säger Gösta Gustavsson. En sådan åtgärd har vi aldrig prövat i kommunen förut, men om den fungerar bra kan den bli permanent.
Den nya cykel- och gångtunneln kostade 5,2 miljoner kronor, en kostnad som delas av kommunen och vägverket.
-- En riktigt bra lösning, och det är verkligen på tiden, säger Gunilla Lennartsson som är förskollärare i Brokind.
Hon cyklar till skolan i princip året runt, den skola hon också gick i som barn. I dag går 150 barn i Brokinds skola, ungefär hälften av dem bor i samhället. Något hot mot skolans överlevnad kan inte Gösta Gustavsson se.
-- Nej, skolan är överfull och Brokind är ett samhälle som nog kommer att växa, säger han. I den här delen av kommunen finns inte heller andra skolor som kan ta emot fler elever. Så gång- och cykeltunneln är en investering för framtiden.