Kooperativ kan ta över affären

För 500 kronor per hushåll ska den nyligen nedlagda affären i Brokind återuppstå.Genom att de boende bildar en kooperativ förening och tar över affären hoppas eldsjälar i samhället att den nya butiken kan slå upp portarna igen i april nästa år.

Lanthandlaren Dennis Thunér (t v) ska driva den kooperativt ägda butiken i Brokind. Eldsjälen Pelle Björk (t h) har hittills fått stöd av 40 Brokindsbor som vill bli delägare i den nya butiken. Nu behöver han bara stöd av ytterligare 160 invånare.

Lanthandlaren Dennis Thunér (t v) ska driva den kooperativt ägda butiken i Brokind. Eldsjälen Pelle Björk (t h) har hittills fått stöd av 40 Brokindsbor som vill bli delägare i den nya butiken. Nu behöver han bara stöd av ytterligare 160 invånare.

Foto:

BROKIND2003-11-27 08:27

Hoppet har väckts på nytt för att det ska finnas en affär i Brokind. Tidigare dålig lönsamhet ska vändas med hjälp av de boendes inflytande och engagemang, är tanken.

- Genom att Brokindsborna själva tar över affären och kan påverka öppettider och utbud kommer det att fungera, tror Pelle Björk, en av eldsjälarna som jobbar för att rädda affären i Brokind.

- Äger man butiken säger man till om man är missnöjd. Man röstar inte med fötterna som man gjorde tidigare, säger Pelle Björk.

Planerna på en kooperativt ägd butik startade i våras när den tidigare ägaren gjorde klart att han ville lämna affären i september på grund av dålig lönsamhet.

Ingen vill köpa

Boendeföreningen i Brokind bildade "Stödgruppen för handeln" och jakten på en ny ägare tog fart. Linköpings kommun hjälpte till att annonsera efter en ny privat ägare, men att hitta någon som var villig att ta risken att driva en liten landsbygdsbutik visade sig vara lättare sagt än gjort. Ingen ville köpa affären men Dennis Thunér, som äger lanthandeln i Hycklinge, visade sitt intresse för att driva butiken.

- Att ta över ytterligare en butik med litet kundunderlag är för stor risk men jag tror att det kommer att fungera som kooperativ, säger han.

I början av november presenterades planerna på en kooperativt ägd butik med Dennis Thunér som driftansvarig. Ett 50-tal personer dök upp på mötet och enligt Pelle Björk var de flesta entusiastiska över idén att ta över affären. För att kooperativet ska kunna dra igång krävs att 200 av Brokinds 236 hushåll betalar 500 kronor var. 40 av Brokindsborna på mötet svarade ja direkt. Den sista december måste alla ha bestämt sig för om de vill gå in med andelar i kooperativet, men Pelle Björk tror inte att det ska vara några problem att få tillräckligt många att ställa upp:

- Det finns en vilja att ha kvar affären. Vi måste bara bestämma vilken typ av affär vi vill ha, en traditionell lanthandel eller en servicebutik.

Inte som Tornby

I nuläget lutar det åt att det i grunden blir en servicebutik för snabba och mindre inköp, en liten kaffehörna för den som vill ta en fika, samt ett litet specialsortiment utöver basutbudet. Att driva en traditionell lanthandel verkar helt enkelt vara för tufft i dag.

- Det går inte att konkurrera med stormarknaderna på Tornby. Istället får vi satsa på tillgänglighet, ha öppet på kvällar och helger när folk är hemma, fortsätter Pelle Björk som själv jobbar kvällar och helger, utöver sitt vanliga jobb som kvalitetskonsult, för att kooperativet ska bli verklighet.

Också ordföranden i boendeföreningen i Brokind, Catarina Johansson, tror på idén.

- Varför inte? Är man med, vill man stödja. Folk inser att affären är viktig för samhället. Man vet att man kan åka hem och handla och behöver inte planera så mycket. Dessutom har det börjat komma in fler barnfamiljer i Brokind. Fler är hemma om dagarna så affären behövs, säger Catarina Johansson.

För att butiken ska gå runt krävs en omsättning på cirka 3 miljoner kronor per år. Det har hittills varit svårt att uppnå men med god service och generösa öppettider tror Pelle Björk att det ska gå runt.

- Kommunen har gett bra stöttning. De äger fastigheten och hyr ut till ett vettigt pris. Vi hoppas också på att få någon lönebidragare som hjälper Dennis i butiken och ibland kanske ortens ungdomar, säger Pelle Björk.

Vad den nya butiken ska heta beror på vilken livsmedelsleverantör man väljer. Det står mellan att fortsätta att heta Handlar’n eller byta till Time. Oavsett namn ska man ge bra service.

Mer service

- Det är a och o för lanthandeln i framtiden, säger Pelle Björk och berättar om ett lanthandelscenter utanför Vingåker som har både post, mottagningsrum för sjukvården, fik, spelbutik och utlämning från Systembolaget och Apoteket.

Är kooperativt ägda servicebutiker framtidens melodi för hotade lanthandlar?

Det är frågan. Kanske behövs det mer service, men kooperativ är en bra ägandeform om man har viljan på orten att organisera något, tror Pelle Björk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om